Hrdinka filmu Metráček: Markétu Světlíkovou už před kamerou neuvidíte, z branže ale úplně neodešla

Metráček, Světlíková
Zdroj: Nova Cinema
Metráček. Film o dospívající dívce s pár kily navíc, která se dokáže prosadit ve sportovním oddíle. Věděli jste, že hlavní hrdinka Markéta Světlíková musela kvůli roli přibrat?O hlavní roli mělo zájem až pět tisíc dívek.
Většina extériérů se točila v Rožnově pod Radhoštěm.
Markéta se nyní věnuje režii a učitelství. + 1 fotka

Film Metráček natočil v roce 1971 režisér Josef Pinkava, a to na motivy stejnojmenného románu Stanislava Rudolfa. Hlavní roli ztvárnila Markéta Světlíková. Co zajímavého se během natáčení filmu událo? A co dělá hlavní hrdinka dnes?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 09. 2020 16:00

Pokud máte rádi filmy, které jsou natočeny s úctou a lidskostí k danému tématu, podívejte se dnes na Metráčka, který vysílá v 18:25 Nova Cinema. Jitka je dospívající dívka s pár kily navíc. Každý den musí čelit posměškům od svých spolužáků. Největší stres zažívá během hodin tělocviku. Vyniká pouze ve vybíjené. Když jí během hry dá jeden kluk přezdívku Metráček, naštve se tak moc, že podá excelentní výkon. A právě onen hoch ji přivede do sportovního oddílu.

Podfuk a parádní vítězství

Někdy je nutné pro potřeby filmu trošku poupravit realitu. Nejinak tomu bylo u snímku Metráček. Představitelce hlavní role, Markétě Světlíkové, bylo ve skutečnosti šestnáct let. Jelikož se ale příběh odehrával na základní škole, omládla rázem o dva roky.

Na konkurz se tehdy přihlásilo neuvěřitelných pět tisíc dívek. Žádná z nich se tvůrcům nelíbila. Pořád to nebylo ono. Zaradovali se až s příchodem Markéty. Slavila tak opravdu velké vítězství, že porazila tak velkou konkurenci. Kvůli roli však musela hodně přibrat. Vyplatilo se jí to, protože Metráček nastartoval její hereckou kariéru.

Od herectví k učitelství

Markéta Světlíková se po filmu Metráček objevila ve snímcích Holka na zabití, Čas sluhů anebo také Čarodějky z předměstí. Jejím úplně posledním počinem byl film Dámě kord nesluší. Herectví tak sice pověsila na hřebík, ale z branže neodešla. Jen přešla, řekněme, na opačnou stranu.

Stala se režisérkou, a to v ochotnickém divadle souboru Doveda. Spolupracovala s ním několik let. Od roku 2001 se také postavila za katedru, vyučuje dramatickou výchovu. Nabraná kila již dávno shodila, jelikož holduje aktivnímu způsobu života, neměla problém se nadváhy zbavit.

Kde se natáčelo?

Exteriérové scény, zejména závody, se točily v Rožnově pod Radhoštěm. Mezi komparzem tak lze vidět řadu místních obyvatel, někteří z nich dokonce dostali menší role. Fotbalové hřiště ale dnes již neexistuje. Dále se také štáb pohyboval ve Štramberku či Příboru.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Metráček

TV Nova: Metráček

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články