Stop koláčům v podpaží: Noste materiály, které vás ochladí, zbaví zápachu i nevzhledných fleků

Stop koláčům v podpaží: Noste materiály, které vás ochladí, zbaví zápachu i nevzhledných fleků
Zdroj: Oficiální materiály prodejce
Oblíbeným letním materiálem je jednoznačně bavlna. Ta od české značky CityZen má speciální vlastnosti. Odvádí pot bez vzniku skvrn a navíc může mít podobu i roztomilých šatiček. (1 990 Kč)Velmi oblíbený letní materiál s nezaměnitelnou strukturou i vlastnostmi. To je len. Velmi trendy set kalhot a košile je od značky  Oysho.Do hledáčku spolehlivých letních materiálů se řadí i luxusní  přírodní hedvábí. Vyšší pořizovací cena se vám ale odmění dlouholetou krásou a pohodlím. (Boss, 8 599 Kč)Mezi další z variant bavlněného materiálu který v létě oceníte, je lehoučký popelín. Značka Marina Rinaldi z něj vytvořila vzdušné kaftanové šaty za  5 640 Kč.+ 14 fotek+ 15 fotek

Léto nám přináší oblíbené dny plné slunce, zároveň s vlnou veder ale i výzvu, jak zůstat v tak horkém počasí stylová a v pohodlí. Pro to, abyste se cítili komfortně a svěže po celý den, je klíčový především výběr správných materiálů. 

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 13. 08. 2024 08:00

Prodyšnost, schopnost odvádět vlhkost nebo netvořit nevzhledné skvrny od potu. To jsou vlastnosti, které v létě na používaných textilních materiálech opravdu nejvíce oceníme. Které z nich oplývají takovými schopnostmi a jak je v létě ideálně využít?

Klasika, která nikdy nezklame

Bavlna je jedním z nejoblíbenějších materiálů na léto a v její prospěch hraje hned několik jejích stěžejních vlastností. Je lehká, prodyšná a má vynikající schopnost absorbovat pot, což zajišťuje, že se budete cítit svěže i v největším horku. Lehké mušelínové šaty, trička nebo vzdušné kalhoty jsou pro horké letní dny takřka ideální volbou. Navíc je bavlna velmi snadno udržovatelná a vždy také příjemná při nošení. "Bio bavlna je ideální pro léto díky své měkkosti, prodyšnosti a šetrnosti k pokožce. Pěstuje se bez chemických pesticidů, což ji činí vhodnou pro citlivou pokožku a udržitelnou pro životní prostředí," upřesňuje výhody bio materiálu vhodného pro letní módu majitelka značky Green Butik Zuzana Plachá.

Tip módní redaktorky: Pro ještě lepší prodyšnost volte v nejvyšších teplotách šplhajících přes tropickou třicítku vzdušné volnější střihy, které umožní proudění vzduchu kolem těla.

Přírodní vzhled s osobitým stylem

Dalším materiálem, který je pro horké počasí naprosto ideální, je len. Má vynikající chladivé vlastnosti a je známý svou schopností rychle odvádět vlhkost. Lněné materiály také mají krásnou texturu a přirozený vzhled, což z nich činí oblíbenou volbu pro stylové, ale pohodlné letní oblečení. Ačkoli má tendenci se krčit, mnozí považují tuto vlastnost za součást jeho přirozeného šarmu.

Tip módní redaktorky: Len je skvělý pro volné šaty, kalhoty a košile. Zkuste kombinovat lněné kousky s jinými přírodními materiály včetně doplňků a získejte velmi sofistikovaný vzhled bez ztráty pohodlí.

Ekologický zázrak

Stále populárnějšími se díky svým vynikajícím vlastnostem oceňovaným v horkých dnech stávají také bambusové textilie. Bambus je nejen materiál udržitelný a šetrný k životnímu prostředí, ale také velmi měkký a prodyšný. Má také přirozené antibakteriální vlastnosti a dokáže efektivně odvádět vlhkost, což z něj činí skvělý materiál právě pro letní oblečení. Seženete z něj nejčastěji trička, lehké šaty nebo spodní prádlo včetně ponožek, oceníte jej ale i při výběru sportovního oblečení.

Přírodní bojovník s vedrem

Tencel, nazývaný i lyocell, je další přírodní materiál velmi vhodný pro letní dny. Vyrábí se z celulózových vláken, často z eukalyptového, bukového nebo borovicového dřeva. Tencel je ale také výrazně ekologický materiál, protože jeho výroba má ve srovnání s tradičními textiliemi menší dopad na životní prostředí. Spotřebovává totiž při výrobě mnohem méně vody a využívá uzavřený výrobní proces, kde se chemikálie zpracovávají a recyklují.

Luxusní lehkost a elegance

Hedvábí je synonymem pro luxus a eleganci. Tento lehoučký a velmi jemný materiál má vynikající termoregulační vlastnosti, což znamená, že vás udrží v chladu během horka a zároveň vám poskytne komfort v chladnějších večerech. Pravé hedvábí je navíc velmi příjemné na dotek a dodá každému outfitu velmi luxusní vzhled.

Tip módní redaktorky: Skvělým doplňkem letního šatníku jsou hedvábné šaty, vzdušné blůzy nebo malé i velké šátky. Oceníte je jak přes den, tak jako adekvátní kousky pro honosnější večerní události nebo formálnější příležitosti uprostřed parného léta.

Pohodlí za všech okolností

Dostupnější, ale nesmírně praktická viskóza je známá také jako umělé hedvábí a je tak další skvělou, i když syntetickou volbou pro letní oblečení. Je to měkký a lehký materiál, který oplývá nemačkavostí a především vynikající prodyšností. Viskóza také dobře absorbuje pot, navíc na ní v mnoha případech nejsou vidět nevzhledné vlhké “koláče," a když už se vyskytnou, po pár minutách, vystaveny i lehkému proudění vzduchu, zase spolehlivě mizí, viskóza totiž velice rychle schne."Ecovero viskózu jsme si v Green butiku oblíbili díky její lehkosti, měkkosti a vynikající prodyšnosti, která pomáhá udržet tělo v chladu. Navíc je vyrobená z obnovitelných dřevních zdrojů," upřesňuje výhody umělého hedvábí odbornice na ekologicky šetrné materiály Zuzana Plachá.

Nejvhodnější, ale hlavně slušivé a praktické módní kousky do veder najdete v galerii pod článkem.


Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články