Únos Marie Spannhake: O život ji krutým způsobem připravili manželé Hookerovi. Ještě předtím jí přeřízli hlasivky

Únos Marie Spannhake: O život ji krutým způsobem připravili manželé Hookerovi. Ještě předtím jí přeřízli hlasivky
Zdroj: unsplash

Fanoušci kriminálních podcastů zajisté znají příběh "dívky v krabici" Colleen Stan, která byla unesena v Kalifornii v roce 1977 a držena svými únosci v rakvi po dobu sedmi let. Mnozí ale mají podezření, že zvrácená manželská dvojka unesla o rok dříve ještě devatenáctiletou Marii Elizabeth Spannhake.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 09. 2024 16:00

Spannhake je doposud vedená jako nezvěstná. Existují ale přesvědčivé důkazy, že v tom měli prsty sadisté Cameron a Janice Hookerovi.

Zmizení Marie Elizabeth Spannhake v roce 1976

Marie Spannhake se narodila 20. června 1956. Když jí bylo 19, přestěhovala se z Ohia do Kalifornie za svým snoubencem Johnem Baruthem. Našla si tam práci v obchodě s fotoaparáty. Celý měsíc prožila v naprostém klidu. Vše se ale změnilo 31. ledna 1976. To se na místním bleším trhu pohádala se svým milým. I když byla ve městě Chico stále ještě nováček a neznala to tam moc, ze vzteku se rozhodla, že půjde domů raději sama.

O dva dny později ji Baruth nahlásil jako nezvěstnou. Bál se, že se jí mohlo něco stát. Z domu si nevzala žádné své věci, to znamená, že tam ani nedorazila. Z okruhu podezřelých byl její snoubenec vyloučen po absolvování detektoru lži. Stín podezření na něho vrhla výpověď Mariiny matky, která tvrdila, že její dcera chtěla ze vztahu odejít kvůli tomu, že John bral drogy. Poté případ zamrzl na mrtvém bodě. Až do roku 1984, kdy se na veřejnosti objevila žena jménem Janice Hooker, jenž policii řekla opravdu děsivý příběh.

Janice Hooker a "dívka v krabici"

V listopadu 1984, více než osm let poté, co Spannhake zmizela, přišla na policejní stanici žena jménem Janice Hooker, která oznámila, že chce udat svého muže Camerona. Dali se dohromady, když jí bylo 16, o dva roky později se za něho provdala. Jedna věc jí na něm ale vadila. Byl posedlý otroctvím. A tak souhlasila s tím, že si může najít dívku, která mu neřekne ne. Pořád lepší, než aby v té pozici byla ona.

Do srpna 1984 věznili Colleen Stan. Sedm let ji Cameron zavíral do dřevěné rakve a ven vyváděl pouze jednu hodinu denně, kdy ji znásilňoval, bil, pálil a mučil elektrickým proudem. Přestože byla Janice spolupachatelem, nakonec Colleen pomohla utéct. Na policii pak šla ze strachu, aby Cameron neublížil jí anebo jejím dětem. Nakonec dodala, že Colleen nebyla jejich první obětí. Tou se stala hledaná Spannhake.

Co se stalo Marii Spannhake?

Hookerovi unesli Marii 31. ledna 1976. Nabídli jí svezení, když chtěla vystoupit, Cameron ji popadl a vtáhnul zpět dovnitř. Nato jí na hlavu připevnil speciální krabici, která ztěžovala pohyb a vidění. Janice se ji prý celou dobu snažila utěšit, že jí její muž neublíží. To byla samozřejmě lež.

Když dorazili k jejich domu, zavedl Marii do sklepa, kde ji zavěsil ze stropu za zápěstí. Pak jí pohrozil, že pokud nepřestane křičet, přeřízne jí hlasivky. Neposlechla ho, a tak ji připravil o hlas. Poté dvakrát střelil do břicha a udusil. Tělo pak pohřbili poblíž sopečného národního parku Lassen. Janice zjistila o koho jde z dokladů oběti.

I přes její svědectví se tělo Marie nikdy nenašlo. Obvinění proti ní vznesena nebyla, a to hlavně kvůli dobrovolné spolupráci s policií. Proč by si to ale celé vymyslela? Nepřemístil náhodou ostatky Cameron, když zjistil, že je jeho žena na policii? A co žena, která se nastěhovala v roce 2000 do bývalého bytu Marie a jejího snoubence. Tvrdila, že v bytě straší Mariin duch a že měla živé sny o jejích posledních chvílích. Byla to pravda, nebo pouhý výmysl?

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Kidnapping of Colleen Stan
Allthatsinteresting.com: Inside The Horrific Torture And Murder Of 19-Year-Old Marie Elizabeth Spannhake

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články