Cukrářka Besky (30), vítězka soutěže MasterChef, se s magazínem Lifee.cz exkluzivně podělila o recept na své oblíbené sušenky s černým čajem a lesním ovocem, které vynikají silnou a nevšední chutí. Jak nám talentovaná cukrářka v rozhovoru prozradila, na receptu je nejdůležitější správné míchání surovin, tak aby se hezky propojily. K těmto sušenkám se potom nabízí uvařit šálek kvalitního černého čaje.
Cukrářka Besky (30) letos představila hned několik sušenek s velmi specifickými chutěmi - obligátní čokoládu nebo vanilku zde rozhodně nečekejte. Sušenka podle Besky s citrónem například obsahuje praskací prášek z lízátek, čokoládová sušenka je zase ozvláštněná pořádnou dávkou vášnivého chilli a oříšková pekanová se snoubí se slaným karamelem."Má nejoblíbenější sušenka je s černým čajem a lesním ovocem. Černý čaj tam výrazně cítíte a chuť je velmi unikátní," svěřila se nám v rozhovoru talentovaná cukrářka a o recept se s námi exkluzivně podělila.
Doporučené video: Cukrářka Besky vypráví o svých sušenkách
Sušenky podle vítězky MasterChefa Besky
Cukrářka Besky se v receptu rozhodla spojit to, co je pro konzumaci sušenek nejdůležitější - kvalitní čaj, který během odpolední svačiny k něčemu sladkému popíjíme. Do těsta svých sušenek tedy přisypala bohatou dávku kvalitního černého čaje, který má charakteristickou chuť a především aromatickou vůni.
"Do sušenek s černým čajem jsem dala tři lžičky kvalitního černého čaje – do jedné dávky, ze které vznikne asi třicet sušenek. To už je pořádná dávka a někdo by se toho mohl bát, ale chuť sušenky to naopak krásně vynese," radí čtenářům Lifee uhrančivá cukrářka.
Další důležitou ingrediencí jsou potom lesní plody, borůvky a prach ze sušeného lesního ovoce. Borůvky tedy vmíchejte do těsta. "Nic složitého na tom není, hezky všechno promíchat, ale nepřehnat to. Když těsto přemícháte, tak se pokazí," varuje Besky a níže přikládá podrobný recept včetně všech surovin.
Cookies s černým čajem a lesním ovocem
Na 30 kusů sušenek po 25 gramech budete potřebovat: 270 g hladké mouky, 230 g másla v pokojové teplotě, 210 g cukru krupice, 60 g sušených borůvek nasekaných nadrobno, 1 vejce pokojové teploty, 1,5 PL kvalitního černého čaje, 1 PL citrónové šťávy, 1/2 PL gelové fialové barvy, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 ČL sody bikarbóny, 1/2 ČL soli, lyofilizované lesní ovoce na posypání, prach z lesního ovoce na ozdobu.
Příprava: Cukr vymícháme v robotu s máslem, pak při malých otáčkách přidáme vejce. Následně přidáváme sypké ingredience a borůvky, pozor na přešlehání. Hmotu zlehka obarvíme. Z těsta tvoříme kuličky o velikosti 25 g a necháváme je přibližně hodinu zachladit v lednici. Pak je asi devět minut pečeme při 170 stupních na horkovzduch. Po upečení ihned zasypáváme prachem z lesního ovoce a jemně do sušenek vtlačíme i jeho kousky.
Na fotografie cukrářky Besky i s jejími delikátními sušenkami se můžete podívat v naší fotogalerii.