Lidový všeuměl Láďa Hruška přichází s novým receptem na vánoční cukroví, které známe jako medvědí pracky nebo také pracny. Namísto předem vyhněteného těsta použijeme v receptu oblíbené oplatky. Cukroví navíc není nutné nechávat uležet, protože je hned měkké, a poslouží jako praktická vychytávka pro ty, kteří pečení cukroví odkládají na poslední chvíli.
S Láďou Hruškou (46) už jsme připravovali vychytaný vaječný likér bez vajec a bez vaření nebo superrychlé šlehačkové cukroví ze čtyř surovin. Teď, pár dní před Štědrým večerem, přichází Láďa Hruška s tradičními pracnami, které nemusíte chystat s předstihem. "Toto cukroví je hned měkké, nemusí se nechávat odležet a díky máslu v těstě není nutné ani vymazávat formičky," láká náš oblíbený kutil. Jak na to?
Doporučené video: Upečte si spolu s námi šlehačkové cukroví
Láďa Hruška peče vánoční cukroví
Lidový všeuměl Láďa Hruška si Vánoce oblíbil nejen kvůli rodinné atmosféře, ale hlavně kvůli dobrému jídlu. "Vánoce s rodinou jsou nejvíc, na ty se těším. Prosinec je jediný měsíc v roce, kdy si to užívám. Jím, co hrdlo ráčí, a dokonce si dám i vinnou klobásu a řízek s bramborovým salátem," naznačuje v našem rozhovoru, co můžeme najít na jeho štědrovečerním stolu. "Takže já se celý rok těším, až zahřeším a užiju si Vánoce, protože od ledna mám každoročně nastavený přísný půst a detox - bez alkoholu."
Cukroví peče Láďa Hruška sám a díky jeho praktickým vychytávkám mu to ani nezabere tolik času. Proto také Lifee poradil recept na pracny, u kterých se nenadřete, ale pochutnáte si. "Nezbývá vám v předvánočním shonu čas na pečení cukroví, ale nechcete se o tu atmosféru pečení připravit? Potom vyzkoušejte tradiční pracny v netradičním vychytaném podání – z oplatkových sušenek," láká Hruška. "A toto cukroví má ještě jednu nespornou výhodu – může se jíst hned, nemusíme čekat, až se uleží…"
Recept na pracny podle Ládi Hrušky
Na pracny podle Ládi Hrušky budete potřebovat: 3 čokoládové oplatkové sušenky, ½ hrnku moučkového cukru, 1 hrst jemně mletého kokosu, 1 hrst namletých vlašských ořechů, 1 lžíce kakaa, 2 necelé hrnky hladké mouky, 1 vejce, 1 máslo, moučkový cukr na obalení
Příprava: Oplatky nastrouháme najemno do mísy a přidáme k nim všechny ostatní suroviny včetně másla pokojové teploty. Rukama vytvoříme krásné nelepivé těsto a plníme ho do formiček. Pečeme na 170 stupňů 10 minut dozlatova. Po upečení pracny vyklopíme a obalujeme v moučkovém cukru.
Na fotografie lidového všeuměla Ládi Hrušky - i s jeho vánočním cukrovím - se můžete podívat v naší fotogalerii.