Kulajda patří mezi českou klasiku. Voní nejen houbami, ale i koprem, který jí dává bonusové body. Pokud máte rádi kulajdu, zkuste si ji připravit podle receptu jako od babičky.
Do kulajdy se nejvíc hodí čerstvé houby, ideálně lišky nebo hřibovité. Použít můžete také sušené houby, ale je potřeba namočit je předem, klidně přes noc.
Jak připravit nejlepší kulajdu
S kulajdou je to jako se svíčkovou, snad každý má svůj vlastní recept. Zkuste si ji někdy uvařit podle následujícího postupu, určitě vám bude chutnat. Připravte si:
- 6 středně velkých brambor
- 1 větší cibule
- lesní houby nebo žampiony
- 200 g 12% smetany na vaření
- čerstvý kopr
- sůl
- 2 špetky kmínu
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 2 vejce
Do hrnce s vodou (asi 2 litry) vložíme nakrájené oloupané brambory, nadrobno nakrájenou cibuli, houby, kmín a bobkové listy. Osolíme a dáme vařit.
Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku smetanou, ve které důkladně rozmícháme mouku. Necháme ještě pozvolna vařit, až brambory změknou úplně. Ke konci varu vmícháme rozkvedlaná vajíčka a nakrájený kopr. Polévku odstavíme a dochutíme octem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Babiččina rychlá kulajda
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz