Babiččina rychlá kulajda: Chutná klasika se smetanou, vajíčkem a koprem

Kulajda patří mezi českou klasiku. Voní nejen houbami, ale i koprem, který jí dává bonusové body. Pokud máte rádi kulajdu, zkuste si ji připravit podle receptu jako od babičky.

Jana Jánská
Jana Jánská 09. 08. 2023 17:00

Do kulajdy se nejvíc hodí čerstvé houby, ideálně lišky nebo hřibovité. Použít můžete také sušené houby, ale je potřeba namočit je předem, klidně přes noc.

Jak připravit nejlepší kulajdu

S kulajdou je to jako se svíčkovou, snad každý má svůj vlastní recept. Zkuste si ji někdy uvařit podle následujícího postupu, určitě vám bude chutnat. Připravte si:

  • 6 středně velkých brambor
  • 1 větší cibule
  • lesní houby nebo žampiony
  • 200 g 12% smetany na vaření
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • 2 špetky kmínu
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • 2 vejce

Do hrnce s vodou (asi 2 litry) vložíme nakrájené oloupané brambory, nadrobno nakrájenou cibuli, houby, kmín a bobkové listy. Osolíme a dáme vařit.

Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku smetanou, ve které důkladně rozmícháme mouku. Necháme ještě pozvolna vařit, až brambory změknou úplně. Ke konci varu vmícháme rozkvedlaná vajíčka a nakrájený kopr. Polévku odstavíme a dochutíme octem.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Babiččina rychlá kulajda

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články