Květy sedmikrásek lze vidět v přírodě téměř během celého roku, ale jejich pravý čas nastane zjara, kdy plní trávníky svými malými půvabnými hlavičkami. Patří mezi to nejzdravější, co můžeme v přírodě najít. A lze je také využít v kuchyni.
Sedmikrásky rostou na trávnících a v zahradách, takže si je můžeme nasbírat i při procházkách. Stejně jako třeba u pampelišek, také sedmikrásky sbíráme na čistých místech. Nejlepší jsou svěží květy s krátkou stopkou, které lze využít na sladká a slaná jídla. Jsou báječné na dozdobení dortů, můžeme je také zamrazit do kostek ledu a používat do osvěžujících nápojů.
Sirup ze sedmikrásek
Květy sedmikrásky lze sušit do čajových směsí a vařit z nich sirup proti kašli. Vedle protizánětlivého účinku jsou totiž vhodným pomocníkem také na ulehčení odkašlávání. Na sirup ze sedmikrásek budeme potřebovat:
- 500 květů sedmikrásky
- 1 citron
- 750 gramů cukru krupice
- 0,75 litru vody
Květy sedmikrásky spaříme vroucí vodou, přidáme pokrájený citron a necháme louhovat asi 24 hodin. Nálev přecedíme přes plátno, přidáme cukr a pomalu svaříme, až bude mít hustotu sirupu. Sirup ze sedmikrásek pak můžeme přidávat do čaje při nemocech dýchacích cest.
Jarní salát se sedmikráskami
Sedmikrásky jsou nejen zdravé, ale také mimořádně chutné. Jejich mladé lístky mají příjemně sladkou a jemnou chuť, takže se hodí do salátů. Ty lze vykouzlit s jarní zeleninou jako jsou ředkvičky nebo jarní cibulka. Zkrátka cokoliv máme v kuchyni. K sedmikráskám se hodí i nahořklé lístky pampelišek.
Na jarní salát se sedmikráskami budeme potřebovat:
- salát polníček
- klíčky mungo, čočky a hrášku (kdo má rád, může přidat i ovesné klíčky)
- 1 rajče
- 20 květů sedmikrásky
- šťávu z citrónu a sojanézu (můžeme ale použít i klasickou majonézu)
Postup je skutečně jednoduchý. Polníček smícháme s klíčky a přidáme sedmikrásky. Pak to zhutníme 1-2 lžícemi sojanézy a osvěžíme rajčetem nakrájeným na kousky. Stačí už jen zakápnout citronem, lehce promíchat a podávat.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Sedmikráska
Toprecepty.cz: Sedmikráskový sirup, Jarní salát s polníčkem a sedmikráskou - vegan