Hromadí se vám doma přezrálé banány? Rozhodně je nevyhazujte. Hodí se na přípravu banánového chlebíčku, známého také jako banana bread.
Banánový chlebíček má za sebou přibližně stoletou historii. Poprvé se začal objevovat v amerických kuchařských knihách ve 30. letech minulého století, když se v obchodech rozšířila jedlá soda a prášek do pečiva. Tyto přísady obsahuje i náš recept.
Jak připravit banánový chlebíček
Jde o druh sladkého pečiva, které lze připravit rychle. A navíc se všechny ingredience najdou prakticky v každé domácnosti. Na tento recept budete potřebovat:
- 190 g hladké mouky
- 1/2 lžičky sody
- 150 g cukru krupice
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 9 g kypřicího prášku do pečiva
- 2 vejce
- 3 zralé banány
- 150 g másla
Máslo rozpustíme a necháme ho zchladnout. V míse pomocí vidličky rozmačkáme banány na větší kousky, přidáme vejce, zchladlé máslo a vše lehce prošleháme. Stačí klidně vidličkou nebo metličkou. Všechny suché ingredience promícháme v misce a přidáme k nim ty tekuté. Těsto dobře zamícháme a nalijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem.
Banánový chlebíček pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Pak pomocí špejle zjišťujeme, jestli je už upečený. Banánový chlebíček je hotový ve chvíli, kdy se těsto nelepí na špejli.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Babana_bread
Toprecepty.cz: Banana bread - banánový chlebíček
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz