Bezlepkové cukroví dnes už není nic neobvyklého. Pokud jste celiaci a chcete si zamlsat doma, zkuste si upéct náš bezlepkový korpus na dort, který lze použít i jako bábovku.
Korpus pro bezlepkový dort lze připravit i ořechový. V tom případě nahraďte 50 gramů mouky stejným množstvím mletých ořechů.
Jak na bezlepkový dort
Recept na bezlepkový dort je poměrně jednoduchý, korpus připravíte i s pěticí ingrediencí. Na tento recept budete potřebovat:
- 5 vajec
- 200 g cukr moučka
- 250 - 280 g mouky Schar Mix C
- 10 lžic horké vody
- 0,5 prášku do pečiva
Nejdřív si oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny, pak přidáme cukr a šleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec ještě zlehka přimícháme zbytek sněhu.
Hmotu dáme do formy, do které jsme na dno vložili pečicí papír. Strany formy nevymazáváme. Pečeme v mírné troubě na 160°C do zlatova. Po upečení projdeme nožem kolem dortu a pak jej vyklopíme. Papír sloupneme a máme v podstatě hotovou vánočku. Nebo korpus pro dort. V tom případě jej prořízneme nití nebo nožem na 2-3 kola. A ty můžeme použít jako základ pro dort, který si naplníme tvarohem či měkkým ovocem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Bezlepkový korpus na dort nebo i jako bábovka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz