Bramborové šišky jsou tradičním sladkým jídlem. Milují je hlavně děti, ale ani dospělí jimi tu a tam nepohrdnou. Jak jste na tom vy?
Příprava bramborových šišek je tak snadná, že do ní můžete směle zapojit i svoje potomky. A za půl hodiny máte hotovo!
Bramborové šišky s mákem
Na 4 porce budete potřebovat: 600 g brambor, 300 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce + 1 žloutek, mletý mák, moučkový cukr, 200 g rozpuštěného másla.
Příprava: Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Poté k bramborám přisypte mouku, sůl, vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky.
Poté z těsta odebírejte menší kousky a válením mezi dlaněmi z něj tvarujte šišky. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky sceďte a servírujte zasypané mákem a cukrem a přelité máslem.
Tip: Šišky můžete podávat i se strouhankou dozlatova osmaženou na větším kusu másla. Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly.
Zdroj receptu: Albert