Celer patří mezi oblíbenou zimní zeleninu. Jeho tradiční použití je zejména v polévkách, kterým dodá příjemnou chuť. Dá se z něj připravovat spousta pokrmů za tepla či za studena. Zejména při povánočním hubnutí se tak bude hodit recept na celerový salát.
Díky pravidelnému zařazování celeru do jídelníčku získáte další zdroj vitamínů skupiny B a C a také minerálů jako je vápník, draslík, hořčík nebo železo. Oproti jiným druhům zeleniny celer neztrácí při tepelné úpravě nic z obsahu těchto důležitých prvků.
Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky
Jak na celer
Celerová bulva se hodí do již zmíněných zeleninových polévek, případně vývarů. Lze z ní také připravit chutné řízečky, anebo přílohové hranolky, které skvěle nahradí bramborové. Zelenou část celeru využijete k přípravě bylinného čaje. Můžete ji také nasekat a přidat do salátu, či jako ozdobu všelijakých dalších jídel.
Řapíkatý celer
Tahle varianta celeru si cestu do českých kuchyní hledá jen velmi těžko a je to škoda. Kromě toho, že je velmi aromatický, takže ozvláštní chuťově nevýrazné omáčky, ho určitě přidejte i do čerstvých salátů, kde si na něm příjemně „pochřupete“. Řapíkatý celer je lepší před použitím zbavit tenkých vláken, která mohou být pro někoho v jídle nežádoucí.
Recept na celerový salát
Budete potřebovat: 500 g celeru, 200 g mrkve, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce octa, 1 červená cibule, sůl, pepř, 40 g vlašských ořechů
Postup:
Oloupaný celer i mrkev nakrájejte na jemné nudličky.
Rozehřejte olej a minutu v něm zeleninu restujte. Podlijte vodou, přidejte ocet a duste čtyři minuty.
Nakonec přidejte cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka, promíchejte a nec hte vychladnout. Osolte a opepřete.
Před servírováním ozdobte nahrubo nasekanými ořechy.
zdroj receptu: www.albert.cz