Sezona bezu černého je v plném proudu. Díky tomu lze z jeho voňavých květů připravit osvěžující limonády, nápoje a lahodné sirupy. Jestli si bez můžete nasbírat na čistém místě, určitě neváhejte.
Květy bezu černého je nejlepší sbírat za slunečného počasí a v čistém prostředí, ne někde u silnice. Jeho sezona začíná obvykle koncem května a pokračuje v červnu. Květy bezu se nesbírají ráno nebo krátce po dešti, protože pokud by byly vlhké, rychle zhnědnou a ztrácí kvalitu. A je také důležité pečlivě je zkontrolovat, aby v nich nebyly mšice.
Nejlepší bezový sirup
Z květů bezu černého se nejčastěji připravuje sirup, který lze využít do limonád i při přípravě bábovky. Nezáleží na tom, kolik litrů z něj vyrobíme, protože se vždy spotřebuje do poslední kapky. Na přípravu bezinkového sirupu budeme potřebovat:
- 30 bezových květů
- 2 kg krupicového cukru
- 50 g kyseliny citronové
- 3 bio citrony
- 2 l vody
Nejdříve si převaříme dva litry vody a necháme ji vychladnout. Pak se pustíme do přípravy bezových květů. Je totiž potřeba lehce je přetřepat na balkóně nebo z okna, abychom z nich dostali drobný hmyz, který jsme si nedopatřením mohli přinést domů.
Jak připravit bezinkový sirup
Když voda vychladne, nalijeme ji na bezové květy, které jsme si dali do velké sklenice nebo nádoby. Přidáme šťávu z jednoho citronu, další dva citrony nakrájené na kolečka a kyselinu citronovou. Směs teď musí odpočívat přibližně 24 hodin.
Na druhý den si tekutinu přecedíme přes plátno nebo utěrku a nalijeme do hrnce, kde ji lehce zahřejeme s cukrem. Jde jenom o to, aby se cukr rozpustil. Pak bezinkový sirup přelijeme do lahví. Nejlépe je uchovat jej v chladničce. A vězte, že je tak dobrý, že se spotřebuje opravdu rychle.