Čočka patří k oblíbeným potravinám, které se najdou v každé spíži. Je variabilní, dá se z ní připravit řada chutných pokrmů. Podává se jako příloha, ale také hlavní jídlo. K oblíbeným patří čočková polévka, která poslouží jako vydatná svačina nebo lehký oběd.
Je pravdou, že na čočce se toho nedá zas tak moc zkazit a její příprava je poměrně snadná. Čočka si rozumí s masem, uzeninou a zeleninou. Má specifickou chuť, kterou můžete upravovat s pomocí různých druhů koření, od klasických českých až po orientální.
Proč jíst čočku
Je to jednoduché, skrývá v sobě zásobárnu zdraví prospěšných látek. Získáte z ní prospěšné bílkoviny, vlákninu nebo třeba komplexní sacharidy, které pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru a tím zamezují tomu, že budete mít stále na něco chuť a hlad. Takže se dá říci, že čočka vlastně napomáhá i hubnutí.
Vitamíny a minerály
Kromě vápníku čočka obsahuje vitaminy skupiny A a B, které jsou odpovědné za imunitu, s tou souvisí i další složka - zinek. Do jídelníčku by ji měly pravidelně zařazovat zejména ženy, a to pro její obsah železa, kterého mívají obecně méně. K redukci hmotnosti pomáhá i minerál draslík, jenž stojí za vylučováním vody z těla a kromě jiného se podílí i na správné funkci srdce.
Recept: Čočková polévka s chlebovými krutony
Budete potřebovat: 250 g čočky, 2 l zeleninového vývaru, 2 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, lžičku sušené majoránky, na kousky nakrájený opečený chléb, uzeninu
Postup: Čočku alespoň na dvě hodiny namočte. Po té vodu slijte a znovu zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte celou cibuli a mrkev, přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte 30–40 minut, až čočka změkne. Cibuli a mrkev vyjměte. Na másle osmahněte druhou pokrájenou cibuli doměkka, zasypte ji moukou a připravte světlou jíšku. Za stálého míchání ji přidejte do polévky, vsypte rovněž druhou nastrouhanou mrkev a petržel a dalších 20 minut vařte. Dochuťte solí, rozetřeným česnekem, majoránkou a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvou majoránkou, s kousky opečeného chleba a uzeniny.
Tip redakce: Pokud je pro vás klasická zelená čočka příliš těžká, vyzkoušejte červenou, která se nemusí namáčet. Pro lepší stravitelnost lze do polévky přidat během vaření i bobkový list, kmín a na závěr ozdobit čerstvým koriandrem.
Zdroj receptu: www.albert.cz