Štědrý den doslova klepe na dveře a ve většině domácností je již vysmýčeno a napečeno. Jenže chtělo by to ještě nějakou sladkou tečku. A přesně takové zadání splňuje nepečené cukroví plné čokolády. Nejenom, že je plné endorfinů, ale ještě vám dodá potřebnou energii, kterou jste nejspíš ztratili v předvánočním šílenství.
První čokoládu, která samozřejmě vypadala a chutnala poněkud jinak než ta, jakou známe dnes, vyráběli staří Aztékové a Maové. Za to, že se tahle pochoutka dostala až k nám do Evropy, můžeme poděkovat španělským dobyvatelům, kteří ji, nebo spíš kakaové boby přivezli ze zámořských cest.
Proč jíst čokoládu?
To je jednoduché, má pozitivní účinky na zdraví. Podle lékařských výzkumů hořká čokoláda chrání srdce a oběhový systém. Obsahuje totiž flavonoidy a, antioxidační látky. Její každodenní konzumace údajně snižuje riziko srdečních a oběhových nemocí o celých 76 %.
Pocity štěstí a lásky
Většina čokoholiků říká, že je čokoláda uklidňuje. Dnes se už ví, že obsahuje povzbuzující látky serotonin, kofein a theobromin. Mimochodem, o jejích afrodisiakálních schopnostech byli přesvědčeni už sami Aztékové a Mayové. Rovněž je bohatým zdrojem minerálů: kalcia, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, manganu, selenu a vitamínů řady A, B, C a E. Kakaové máslo a kofein například podporují látkovou výměnu a zvyšují výkonnost.
Recept na Hrudky v kakau
Budete potřebovat:
300 g hořké čokolády (70%), 200 g smetany ke šlehání (30%), 100 g másla, 2 lžíce brandy, ½ lžičky mořské soli, 50 g holandského kakaa
Postup:
Čokoládu rozlámejte a rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu přiveďte k varu a postupně ji zapracujte stěrkou do rozpuštěné čokolády. Nechte asi 10 minut zchladnout. Ke směsi přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo, brandy, sůl a promixujte tyčovým mixérem do hladké a lesklé konzistence. Překryjte misku fólií a dejte na hodinu vychladit do lednice. Ze studené směsi vykrajujte malou lžičkou hrudky a obalujte je v kakau. Skladujte v plechové dóze v chladu, vydrží vám až 10 dní.
zdroj receptu: www.albert.cz