Odstartovala sezóna jablek, která nabízejí spoustu uplatnění ve sladké i slané kuchyni. Pokud vám ale přece jenom už došla inspirace a rádi byste k nedělní pohodě uctili rodinu či přátele jablečným moučníkem, vyzkoušejte crumble, který má navíc zajímavou historii…
Jablečný crumble patří bezkonkurenčně k těm nejlahodnějším moučníkům, jaké známe. U nás je zvykem podávat ho studený, ale zkuste ho právě vytažený z trouby a definitivně na něj nedáte dopustit.
Druhá světová válka v kuchyni
Představte si, že vám na zahradě dozrává ovoce a vy ho potřebujete zavařit nebo z něj upéct koláč, jenže nemáte ani cukr, ani mouku. Tak nějak se nejspíš cítily za druhé světové války hospodyňky na britských ostrovech. Potraviny tehdy byly na příděl a muselo se s nimi šetřit. Recepty na oblíbené drobenkové koláče tak bylo třeba na čas uložit a hledala se úspornější varianta, jak si dopřát ovoce v dezertu i s křupavou krustou na povrchu. A vznikl crumble.
Proč je oblíbený i dnes?
Na tuhle otázku existuje zcela jednoduchá odpověď, protože si na něm pochutnáte, nebudete stát v kuchyni hodiny a ingredience najdete v každé spíži nebo v lednici, takže s ním uctíte i nečekanou návštěvu.
A co víc, tenhle dezert je velmi variabilní. Kromě jablek ho vyzkoušejte se švestkami nebo ostružinami, ale lahodný je i s rebarborou, angreštem nebo borůvkami. Dokonce existují i slané varianty, což je ideální řešení pro rychlou večeři.
Recept na Jablečný crumble
Budete potřebovat:
Na náplň: 8 jablek, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na klínky; 1 lžičku mleté skořice, 100 ml likéru amaretto
Na drobenku: 50 g hnědého cukru, 80 g krystalového cukru, 260 g polohrubé mouky, 1 lžička mleté skořice, 130 g másla + na vymazání koláčové formy nebo pekáčku
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C. Nakrájená jablka dejte do velké mísy a dobře je promíchejte se skořicí a amarettem. Vsypte je do vymazané dortové formy o průměru 22 cm. Ve větší míse smíchejte všechen cukr, mouku a skořici. Přidejte máslo nakrájené na kousky a rukama rychle promněte na drobenku. Nasypte ji na jablka a pečte 30–35 minut, až je povrch zlatavý. Vyndejte z trouby a před podáváním nechte chvilku chladnout.
Tip redakce: Jednotlivé porce můžete ozdobit šlehačkou, zakysanou smetanou nebo přelít žloutkovým krémem
Zdroj receptu: www.albert.cz