Drobenkové koláče jsou nejen chutné, ale jejich přípravu zvládne i naprostý začátečník. Pokud do drobenkového koláče s pudinkem a švestkami přidáte i trochu skořice, kuchyni vám provoní podzim.
Recept na švestkový koláč sice obsahuje smetanový pudink, ale lze jej nahradit také tvarohem, díky kterému bude možná ještě lahodnější.
Tvaroh je plný vápníku a vitamínů
Tento mléčný výrobek má obvykle bílou barvu a smetanovou chuť. Vzniká srážením mléčné bílkoviny (kaseinu) a jde o sytou a zdravou potravinu. Tvaroh je známý především díky vysokému obsahu vápníku, což z něj dělá jídlo doporučované dětem i lidem trpícím osteoporózou. Kromě toho jsou v něm vitaminy A a E, draslík, měď nebo fosfor.
Někdy se říká, že tvaroh je těžce stravitelný. Magazín Kulturistika ale vysvětluje, že jde o pouhý mýtus. Pokud nemáte alergii na mléčnou bílkovinu, tráví se velmi snadno. Má také pozitivní vliv na trávicí trakt, neboť okyseluje obsah střev a ničí mikroby tvořící karcinogenní látky. Výroba tvrdého tvarohu se obejde bez termizace. Díky tomu je v něm zachovaná zdraví prospěšná mikroflóra.
Švestky podporují hubnutí a energii
Toto ovoce roste na stromě jménem slivoň švestka, který pochází z Kavkazu a nejstarší pecky se našly už na vykopávkách z doby Římské říše. Plody se konzumují syrové, konzervované, sušené nebo tepelně upravené. A, samozřejmě, po zkvašení a destilaci také v tekutém stavu.
Podle stupně zralosti obsahují švestky 78-87 % vody. Najdeme v nich také sodík, vápník, draslík a vitamíny B1, B2 a C. Český rozhlas píše, že stimulují metabolismus, ale jsou dobré i pro nervy, mentální svěžest, vnitřní energii a odolnost proti stresu. Přestože obsahují dost cukru, na druhé straně je v nich hodně vlákniny a kyselina chlorogenová, která podporuje štíhlou linii.
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Konec léta a podzim si bez švestek asi ani neumíme představit. Hodí se jak na zdravé mlsání, tak na pečení. Zkuste si připravit třeba švestkový drobenkový koláč s pudinkem. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 smetanový pudink
- 2 lžíce cukru
- 500 ml mléka
- 500 g švestek (vypeckovaných)
- 300 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 175 g másla
- 1 lžička vanilkového aroma
Z prvních tří surovin si uvaříme pudink, který dáme bokem a necháme vystydnout. Švestky omyjeme a vypeckujeme. Teď si smícháme mouku s cukrem a vanilkovým aroma. Do toho vložíme máslo a promneme rukou, až se vytvoří drobenka. Do ní můžete přidat i skořici, která koláč báječně provoní nádechem podzimu.
Pustíme troubu a necháme ji předehřát na 200 °C. Mezitím si připravíme dortovou formu. Na dno dáme pečící papír a strany pomažeme máslem. Přibližně dvě třetiny drobenky dáme do formy a umačkáme. Drobenka patří nejen na dno, ale i na strany formy. Teď do ní vylejeme pudink, rozetřeme a na vrch poklademe švestky slupkou dolů. Posypeme zbytkem drobenky a dáme péct do trouby zhruba na 40 minut.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Wikipedia.org: Tvaroh, Slivoň švestka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz