Sezona dýní je v plném proudu. Využijte toho a připravte si z oblíbené plodiny rizoto.
Tento pokrm pochází ze severní Itálie. Díky lehce nasládlé chuti jím nepohrdnou ani děti, navíc je velmi snadný na přípravu.
Dýňové rizoto
Budete potřebovat: 1 kg dýně Hokkaido, 3 lžíce olivového oleje, malý svazek šalvěje, 2 varné sáčky kulatozrnné rýže, 1,5 l zeleninového bujonu, 50 g másla, 1 cibuli, 1 malou skleničku bílého vína, 50 g parmazánu + na posypání
Příprava: Troubu předehřejte na 220 °C. Dýni Hokkaido nakrájenou na kousky promíchejte se lžící oleje a polovinou nasekaných šalvějových lístků. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte třicet minut dozlatova.
Mezitím vložte dva sáčky rýže do hrnce, zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte patnáct až dvacet minut. V jiném hrnci rozpusťte polovinu másla, přisypte najemno nasekanou cibuli a osm až deset minut za občasného míchání opékejte. Přidejte okapanou rýži, vlijte víno a za občasného míchání jej nechte odpařit.
Zbylé šalvějové lístky opečte na oleji dokřupava. Polovinu pečené dýně rozmixujte na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmíchejte do rýže. Nechte pár minut stát.
Nakonec do rizota přidejte pečené kousky dýně, ozdobte šalvějí a posypte parmazánem.
Zdroj receptu: Albert