Podzim si přímo žádá využít dýni v kuchyni. Zkuste ji použít třeba v chutném koláči s jablky, který báječně provoní skořice. A pokud jej budete zdobit mandlemi, zkuste jich pár sezobnout jen tak. Dostane se vám hojnosti kyseliny listové, hořčíku, draslíku a vápníku.
Lidstvo zná tykvovité rostliny již přes 5000 let, používali je třeba staří Egypťané a Římané. Vysušené plody sloužily také na uchovávání vody a jídla. Dnes se používají jako okrasa, ale samozřejmě i v kuchyni. Pokud se dobře skladují, vydrží až do jara.
Dýně, Kryštof Kolumbus a indiáni
Podle Českého rozhlasu pochází pravé tykve ze Střední Ameriky. Do Evropy se dostaly díky námořníkům z kolumbovských výprav koncem 15. století. Za masivním rozšířením této rostliny stojí Benátky, které tehdy byly obchodní velmocí.
V roce 1692 se do Ameriky dostali první britští kolonisté a mezi potravinami, které jim darovali indiáni, byla kukuřice, fazole a tykve. Američané proto dodnes poslední listopadový čtvrtek slaví takzvaný Den díkůvzdání. A jednou z věcí, která nesmí chybět na žádném stole, je dýňový koláč.
Mandle obsahují vitamin B a kyselinu listovou
Dýňový koláč s jablky, o kterém se dočtete níže, se posýpá mandlemi. Tyto mimořádně zdravé ořechy lze využít mnoha způsoby. Zajímavý je třeba mandlový likér, který se vyrábí v jihomoravské obci Hustopeče. Vraťme se ale k mandlím v jejich původní podobě.
Mandle obsahují spoustu vitamínu B, hlavně B2 (riboflavinu) a kyseliny listové, proto se doporučují hlavně těhotným ženám. Jsou také důležitým zdrojem hořčíku, draslíku a vápníku. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce by mandle měly být tvrdé a uvnitř bílé. Pokud jde o chuť, tak ta má být jemná, sladká a nezaměnitelně mandlová. Když není ořech čerstvý, je lehce nažloutlý a má žluklou chuť.
Web Novinky píše, že mandle si poradí s tukem v problémových partiích a vysokým krevním tlakem. Podle jedné studie snižují chuť k jídlu i koncentraci glukózy v krvi.
Recept na dýňový koláč s jablky
Dýni můžeme péct, použít do polévky, ale také na koláč s jablky, mandlemi a skořicí. Na tento recept budeme potřebovat:
- 400 g dýně
- 2 jablka
- citrónová kůra
- skořice
- sůl
- mandle
- 150 g hladké mouky
- 90 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
Dýni a jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Podlijeme trochou vody a podusíme. Podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto.
Těsto naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy. Přidáme dýňovou kaši a posypeme spařenými oloupanými mandlemi. Pečeme na 180 stupních asi 35-40 minut. S koláčem lze také experimentovat a dát třeba tolik jablek, kolik mámě dýně. A můžeme jej také lehce dosladit medem.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Dýňový koláč
Szpi.gov.cz: Mandle, jak je neznáme