Francouzské neboli zapečené brambory jsou jednoduché na přípravu. Největší práci budete mít s krájením brambor, ale za tu křupavou kůrčičku a šťavnatou chuť tohle jídlo rozhodně stojí.
Francouzské brambory nemají nic společného s Francií, přesto jim to na oblibě neubírá. Zapečené brambory se připravují v řadě variant. Každému chutná něco jiného. Někdo do francouzských brambor dává hrášek, jiný by takové jídlo nesnědl. Podívejte se na naši voňavou variantu.
Tipy pro zapečené brambory
Na zapečené brambory se vyplatí použít brambory varného typu A (případně B) a aromatický sýr. Může se jednat třeba o ementál. Z masa se hodí uzené, ale i šunka. Uzené maso dodá slanost, která je na vyvážení brambor potřeba. Kdo by si rád doplnil vrstvu masa o čerstvé bylinky, může přidat třeba trochu celerové nati.
Navrch můžete pokrm posypat petrželkou nebo pažitkou. Někdo se u tohoto pokrmu neobejde bez kvašené okurky.
Zapečené brambory
Zhruba pro 4 osoby budeme potřebovat: 1 kg brambor (uvařených ve slupce), 300 g uzeného masa, 1 velkou cibuli, 2 velká vejce, 200 ml smetany, 50 ml zakysané smetany, cca 200 g tvrdého sýru (nastrouhaného), větší špetku strouhaného muškátového oříšku, čerstvě namletý pepř, sůl, máslo na vymazání formy, čerstvé bylinky na ozdobu.
Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky
Příprava
Brambory dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody. Vaří se podle velikosti do poloměkka. Po uvaření vodu slijeme, brambory propláchneme, scedíme a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme. Většinou se krájí na menší plátky.
Proto můžeme ještě podle velikosti pokrájet třeba na čtyři části, ale i více. Cibuli oloupeme, podélně přepůlíme a pokrájíme na tenounké půlměsíčky. Uzené maso pokrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme na struhadle přes velká oka. V malé misce rozmícháme vejce, přidáme obě smetany, muškátový oříšek, pepř, sůl.
Pekáček vymastíme máslem a začneme klást vrstvu brambor. Na ně přijde vrstva masa a cibule, následuje vrstva brambor. Poslední by vždy měly být brambory. Ty navrchu posypeme strouhaným sýrem. Zalijeme připravenou tekutou směsí, která se díky rozkrájeným bramborám dobře dostane do všech částí.
Pečení
Pekáček dáme do trouby a necháme péct. Trvá to necelou půlhodinu. Navrchu by nakonec měla být křupavá krustička. Podáváme posypané čerstvými bylinkami.