Grilovací sezona je v plném proudu. Nechte své chuťové buňky hýčkat grilovanými steaky z tuňáka v sezamové krustě.
Příprava tohoto receptu původem z Asie vám zabere 30 minut a je vcelku snadná. Hodí se jako hlavní chod nejen k obědu, ale i večeři. Dobrou chuť!
Grilované steaky z tuňáka v sezamové krustě
Na 4 porce budete potřebovat: 800 g steaků červeného tuňáka z Rybího trhu Albert, sůl, pepř, 30 ml olivového oleje, 20 g černých sezamových semínek, 20 g bílých sezamových semínek, 15 ml sezamového oleje, 3 cm zázvoru, 2 stroužky česneku, 20 ml sójové omáčky, 20 ml vody, 10 g třtinového cukru, 1 chilli papričku, ½ limety, 2 kusy pak choi
Příprava: Tuňáka nechte 2–3 hodiny při pokojové teplotě natemperovat. Poté ho osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Smíchejte bílá a černá sezamová semínka a ve směsi obalte okraje steaků. Na rozpáleném grilu zprudka krátce opečte. Opékejte maximálně 2 minuty z obou stran a dejte stranou.
V rendlíku orestujte na rozpáleném sezamovém oleji oloupaný nastrouhaný zázvor s oloupaným prolisovaným česnekem, přilijte sójovou omáčku, vodu, přisypte cukr a najemno nakrájenou chilli papričku. Krátce povařte a dochuťte limetovou šťávou.
Pak choi podélně rozpulte. V hrnci přiveďte k varu vodu a dvě minuty ho v ní blanšírujte. Vyjměte ho, ponořte do ledové vody, důkladně osušte a z obou stran krátce ogrilujte. Přendejte ho řeznou stranou nahoru na servírovací talíř, zalijte připravenou zálivkou, tak aby se dostala mezi lístky, a podávejte s tuňákem.
Zdroj receptu: Albert