Rozpalujete gril a chystáte se na domácí hamburgery? Zkuste si upéct také domácí housky. Jejich příprava není složitá. Budou báječně nadýchané a připravené na to nejlepší grilování.
Housky podle následujícího receptu nelze zkazit. A pokud zrovna nemáte chuť na hamburger, můžete je naplnit i něčím jiným a připravit si chutnou svačinku.
Jak připravit housky na hamburger
Než hodíte na gril placky z kvalitního mletého masa, připravte si také skvělé domácí housky. Na tento recept budete potřebovat:
- 560 g polohrubé mouky
- 240 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1,5 lžíce cukru
- 1 lžička soli
Do vlažného mléka přidáme droždí, cukr a rozmícháme. Mouku smícháme se solí, přidáme vejce, mléko s droždím, máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout cca 1 hodinu. Plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 kousků a necháme je cca 7 minut odpočinout.
Poté ze všech kousků vytvoříme malé placaté bochánky. Nemusíme je podsypávat moukou, těsto nelepí. Bochánky uložíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout (cca 1 hodinu).
Nakynuté bochánky lehce zploštíme dlaní. Nemusíte se bát, při pečení opět naběhnou. Potřeme je žloutkem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme sezamem a při 190-200 °C (vrchní a dolní ohřev) pečeme cca 15-20 minut.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Housky na hamburger
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz