Sbírání hub provází řada mýtů a tipů, které se ne vždy shodují s realitou. Víte třeba, proč je důležité vyrazit na houby s košíkem? A mají se houby loupat?
Připomeňme si základní pravidlo - sbíráme jen ty houby, u kterých máme jistotu, že jsou jedlé. Nemá smysl riskovat a přivodit si třeba žaludeční potíže.
Sbírání hub podle znalců
Košík plný hub není jen hezký na pohled, ale má význam i s ohledem na samotné houby. Pokud je totiž začnete ukládat třeba do igelitové tašky, zapaří se. Následně se v nich začnou množit mikroorganismy a i když si domů přinesete jedlé houby, stejně vám můžou způsobit zdravotní potíže. Pokud zrovna nemáte po ruce proutěný košík, nahradí jej papírová taška.
Je potřeba houby loupat? Mykolog Petr Kuráň vysvětluje pro Denik.cz, že je to sice praktičtější, ale jinak to není potřeba. „Slupka na klobouku u jedlých hub zpravidla nic špatného neobsahuje. Pokud ano, vyhodil bych raději houbu celou," dodává Kuráň.
Recept na brambory se sýrem a houbami
Spojení brambor s houbami slibuje chutný výsledek. Stačí přidat pár dalších surovin, čerstvé bylinky a zapéct. Na tento recept budeme potřebovat:
- 1 kg syrových brambor typu B nebo C
- 200 g čerstvých nebo mražených hub
- 200 g uzené slaniny
- 2 cibule
- 100 g hermelínu nebo nivy
- 200 g čerstvé smetany 33%
- drcený kmín, sůl, mletý pepř a rozmarýn
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a smícháme v míse s cibulí nakrájenou na kolečka. Pak si na másle lehce osmahneme uzenou slaninu a houby. Ideální jsou čerstvé, ale mohou být i mražené. Necháme chvíli vychladnout a vmícháme k bramborům s cibulí.
Celou směs okořeníme podle chuti a přidáme nakrájenou nivu nebo hermelín. Všechno to přesypeme do pekáčku a zalijeme smetanou. Pečeme zakryté asi třicet minut. Ke konci můžeme na chvíli poodkrýt, aby se vytvořila hezká kůrčička.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: "Veršované" brambory se sýrem a houbami
Krkonossky.denik.cz: Mykolog Petr Kuráň: Sbírání hub do igelitky, to je příšerné
Nasregion.cz: Jak správně sbírat houby. Seznamte se se zásadami správného houbaře