Kapustová polévka je ideální na zimu. Kromě toho, že vás výborně prohřeje, může posloužit i jako hlavní jídlo. Jak připravit takovou polévku, která vás dokonale zasytí? Podívejte se na naše tipy.
Kapustová polévka možná nepatří mezi nejčastější součást jídelníčku, ale hlavně v chladných měsících v něm má rozhodně své místo. Je to také další šance, jak přijít na chuť kapustě.
Tipy na skvělou kapustovou polévku
Chuťově silná polévka potřebuje kvalitní vývar. Můžete využít masový, ale i zeleninový. Aroma také polévce dodá vhodná klobása. Vyberte některou s charakteristickou chutí, jako je třeba čabajská. Polévka nepotřebuje jíšku. Když ji ale budete chtít přidat, dejte ji do polévky hned po zalití základu horkým vývarem nebo vodou.
Kapustová polévka
Pro zhruba 6 porcí budeme potřebovat: malou hlavičku kapusty nebo polovinu větší, půl kg brambor varného typu C, 1 velkou cibuli, 100 g anglické slaniny, 1 pikantní klobásu, 1,25 l vývaru/vody, lžičku sádla, 3 stroužky česneku, čerstvě mletý pepř, 1/4 lžičky drceného kmínu, 2 lžíce majoránky, 2 lžíce nasekané petrželky, 125 ml smetany ke šlehání (33%), můžeme i doplnit jíškou (50 g hladké mouky a 50 g másla).
K podávání chléb.
Příprava
Nakrájíme oloupané brambory na kostky. V hrnci na polévku rozpustíme sádlo, nasypeme slaninu pokrájenou na proužky a necháme ji rozškvařit. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Přisypeme ke slanině a opečeme ji dorůžova. Přidáme pokrájené brambory a dva posekané stroužky česneku a opékáme. Vnější tmavé listy kapusty nakrájíme na nudličky a pak je přidáme k ostatním surovinám.
Pokud chcete přidat jíšku, připravte ji z mouky a másla a nechte zezlátnout.
Vaření
Základ na polévku se zeleninou zalijeme horkým vývarem, v tomto momentě případně přidáme jíšku. Okmínujeme, opepříme a osolíme. Promícháme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor (něco přes 10 minut).
Dokončení polévky
Část brambor rozšťoucháme, přilijeme smetanu na zjemnění a přidáme zbytek pokrájené kapusty. Mírně povaříme, aby nebyla tak tuhá. Česnek utřeme se solí a přidáme k polévce. Na pánvičce opečeme na sádle klobásu pokrájenou na kolečka. Nakonec ji přidáme do polévky, dochutíme v dlani promnutou majoránkou a případně dosolíme.
Můžeme ozdobit nasekanou petrželkou. Podáváme samotné, případně s chlebem.