Polenta pochází z Itálie a je to vlastně slaná kaše z kukuřičné krupice. Používá se jako příloha, ale lze ji konzumovat také samostatně. Zkuste si připravit náš recept na krémovou polentovou kaši s bazalkou.
Polenta je klasický italský pokrm, ale setkat se s ní můžeme i v Černé Hoře nebo v Chorvatsku. Cestu našla také do české kuchyně, často se podává jako příloha ke kuřecímu masu.
Jak připravit polentu
Postup je mimořádně jednoduchý, stačí jenom pár minut a vykouzlíte báječnou polentu. Zkuste si připravit třeba krémovou polentovou kaši, obstojí i jako samostatné jídlo. Na tento recept budete potřebovat:
- 4 hrnky vody
- 1 hrnek polenty
- 1/2 hrnku nastrouhaného sýru typu parmazán
- 4 lžíce čerstvého másla
- hrubozrnná mořská sůl
Vodu osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme hrnek instantní polenty a za stálého míchání ji necháme vařit cca 3 minuty.
Polentu odstavíme z plotny a ihned do ní vmícháme nastrouhaný sýr spolu s máslem. Kaši mícháme tak dlouho, dokud se sýr a máslo nerozpustí. Ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Krémová polentová kaše
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz