Pavlína Lubojatzky patří k nejkontroverznějším tvářím letošního ročníku kuchařské soutěže MasterChef Česko. Polovina diváků ji nenávidí, polovina jí fandí. A tisíce lidí podle ní vaří - třeba tuto báječnou krupicovou kaši.
Krupicová kaše je jídlo našeho dětství. Obvykle posypaná kakaem, ale marná není ani se skořicí. Pochoutku z ní dělá nastrouhaná kvalitní čokoláda, anebo přidané ovoce. Samozřejmě nesmí chybět máslo a cukr, protože s krupicovou kaší máme spojenou sladkou chuť.
Kaše jinak
Že krupicová kaše může mít i jiný chuťový rozměr, dokazuje kontroverzní Pavlína z Masterchefa. Pojďte se podívat na to, jak ji připravuje ve své kuchyni. Pro začátek přidáme pár jejích postřehů, které publikovala na svém kuchařském blogu.
Pro hebkou a jemnou krupičku je alfou a omegou nechat rozemletá pšeničná zrna (jinými slovy dětskou krupičku) nabobtnat. Proto aspoň půl hodinky, ale klidně i přes noc, nechte krupici namočenou v mléce, klidně v pokojové teplotě. Krupičku samotnou nedoslazujte. Co doslaďte, medem, je řecký jogurt, který Pavlína do krupičky přidává pro navýšení bílkovin. Tímto krokem se krupicová kaše stane výživově hodnotnější a krémovitější. Pak už stačí přidat čerstvé ovoce a domácí granolu plnou kvalitních tuků z oříšků.
Recept na krupicovou kaši podle Pavlíny z MasterChefa
Budete potřebovat:
- Krupička na namočení: 200 ml polotučného mléka, 38 g dětské krupičky
- Krupička na dokončení: 220 ml polotučného mléka, 2 cm vanilkového lusku, 1 lžíce karibského rumu, 2 snítky šafránu
- Ochucený řecký jogurt: 1 řecký jogurt; 1,5 lžíce medu
- Na dokončení: 125 g čerstvých malin, 1 fík, domácí granola, 40 g rozpuštěného másla
Jak na to
Do misky nalijeme mléko a přisypeme dětskou krupičku. Lžičkou promícháme a necháme krupičku 30 minut nabobtnat v pokojové teplotě. Pokud ji chceme ještě jemnější a delikátnější, pak ji namočíme den dopředu a uchováváme v misce s víčkem, aby mléko nenasálo pachy z lednice. Jogurt smícháme s medem. Pokud nemáme tekutý med, pak jej na chvilku necháme rozpustit v mikrovlnce.
Mléko a rum nalijeme do menšího hrnce. Nožem podélně nařízneme vanilkový lusk a špičkou nože z něj vyškrábneme zrníčka, která vložíme do mléka. Do mléka navíc přidáme prázdný vanilkový lusk (infuze lusku zvýší vanilkové aroma ve výsledném pokrmu) a pár vláken šafránu. Celý hrnec začneme zahřívat na střední stupeň a postupně metličkou mícháme, protože mléko má tendenci se přichytávat díky obsahu cukru. Jakmile začne mléko bublat, vytáhneme prázdný vanilkový lusk a snítky šafránu, naposledy promícháme misku s nabobtnanou krupičkou a pomaličku za současného míchání ji nalijeme do hrnce. Poté krupičku pomalu vaříme, dokud nezačne bublat.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Neuspěchejme tento krok. Jakmile krupička začne houstnout a bude příjemně tekutá podle našich představ (raději tekutější, než hustší, protože jogurt ji malinko zahustí), hrnec dáme mimo plamen a již nevaříme. Poté do ní přimícháme ochucený řecký jogurt a hned naléváme do talířů.
Na závěr
Krupičku dozdobíme čerstvými malinami a nakrájenými fíky, posypeme domácí granolou a přelijeme rozpuštěným máslem.