První zmínka o lineckém cukroví pochází z roku 1653, kdy se, ještě v podobě koláče, objevilo v kuchařce rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Jak se za následující staletí změnilo a jak pečeme linecké cukroví dnes?
Linecké cukroví obvykle představují dva malé kousky cukroví slepené marmeládou a posypané moučkovým cukrem. Jenže téměř 400 let starý recept, který položil základy lineckého cukroví, vypadal úplně jinak. Šlo vlastně o koláč s lahodnou mandlovou máslovou krustou, naplněný zavařeninou z černého rybízu a nahoře měl mřížkovou krustu.
Historie lineckého cukroví
Není bez zajímavosti, že na výrobu křupavého korpusu lineckého koláče se používaly rozemleté ořechové skořápky, neboť byly někdy snáze dostupné než pšeničná mouka. A jak se z toho nakonec stalo drobné cukroví? Za proměnou stáli pekaři, kteří chtěli něco, co by mohli skladovat delší dobu. A pak se stalo sváteční tradicí, vyložit cukroví do jinovatkou pokrytého okna.
K této proměně došlo samozřejmě v rakouském Linci a první masová výroba lineckého cukroví se připisuje pekaři jménem Johann Konrad Vogel. On a jeho kolegové vykrajovali z těsta na linecký koláč různé tvary - hvězdy, kolečka nebo srdce. Spojovali je po dvou a horní část měla uprostřed výřez, kterému se říkalo linecké oko.
Doprostřed dávali zavařeninu z černého nebo červeného rybízu, což byl stejný postup jako u dortu. Podle webu Eat2explore.com je linecké cukroví známé po celém světě, ovšem s různými obměnami. Třeba v Americe používají jakoukoli sladkou náplň, včetně oříškovo-čokoládové pomazánky...
Jak na nejlepší linecké cukroví
Je jasné, že tak, jak si každá domácnost připravuje vlastní verzi rybí polévky a dům od domu se liší vánoční tradice, také linecké cukroví nemá jen jednu verzi. Nicméně nic nezkazíte, pokud se inspirujete třeba tímto receptem z kulinářského webu Toprecepty.cz. Budete potřebovat:
ůžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru, dodá cukroví další rozměr. Pak těsto necháme dostatečně dlouho odpočinout v lednici.
Je dobré rozdělit si těsto na několik částí a ty pak vytahovat z lednice postupně. Těsto vyválíme na stejně silný plát, z něhož pak vykrajujeme různé tvary. Nezapomeňte ovšem do poloviny z nich udělat linecké oko. Pečeme na 180° C a dorůžova, co je asi 8 minut. Linecké cukroví ještě trochu na plechu dojde. Po vychladnutí natřeme spodní část marmeládou a tu vrchní posypeme moučkovým cukrem ještě před slepením, abychom si "nezakryli" očko.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Linecká kolečka III.
Foodreference.com: Linzer cookies
Eat2explore.com: The History of Austrian Linzer Cookies: A Holiday Tradition