Masopust si doslova žádá nejen chutné, ale také hutné jídlo. Zkuste si připravit masopustní guláš z vepřového masa, který obsahuje ještě játra, uzený špek a klobásu.
Masopust kdysi byl o bezbřehém přejídání, protože se tradovalo, že kdo se třeba na tučný čtvrtek pořádně nenají, v průběhu roku ho postihne nějaká nemoc. Dnes už to samozřejmě neplatí. Ale pořádné masopustní jídlo si můžete dopřát stejně.
Jak připravit guláš na masopust
Říká se mu také zabijačkový guláš, protože v něm není jenom vepřové maso, ale také uzený špek, dobrá klobása a játra. Na tento recept budete potřebovat:
- 400 g vepřových jater
- 400 g krkovice
- 100 g uzeného špeku
- 150 g klobásy
- 2 větší cibule
- 4-5 stroužků česneku
- cca 200 g loupaných sterilovaných rajčat
- masový vývar nebo voda
- mletá sladká paprika
- kmín
- majoránka
- pepř a sůl
- olej
Špek nakrájíme na kostky, vložíme do kastrolu a na 2-3 lžících oleje jej vypečeme téměř dokřupava. Přidáme nakrájenou cibuli a restujeme ji dohněda. V průběhu restování přisypeme kmín, aby se rozvoněl.
Krkovici si nakrájíme na kostky, klobásu na silnější půlkolečka a játra na kousky veliké přibližně jako ty masové. Na cibulový základ přidáme maso, játra a klobásu. Po chvíli to všechno zasypeme mletou paprikou a zarestujeme. Následně přidáme česnek nakrájený nadrobno.
Přidáme loupaná rajčata z konzervy, osolíme, opepříme a podlijeme vývarem nebo vodou, aby bylo maso zakryté. Masopustní guláš dusíme doměkka cca 30-40 minut. Na závěr dochutíme majoránkou, kterou si promneme mezi dlaněmi.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Masopustní (zabíjačkový) guláš
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz