Mladé cukety: Z přebytků si připravte báječné nakládané matjesy

Sezona cuket je v plném proudu. Pokud jich máte na zahradě hodně, mladé cukety se dají zužitkovat i na způsob matjesů, tedy nakládaných ryb. Syrové cukety stačí naložit, nechat pár dní proležet a dobrota je hotová.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 07. 2023 17:00
Aktualizováno 05. 07. 2024 14:00

Podle Českého rozhlasu jsou matjesy mladí sledi, kteří se ještě pohlavně nevyvinuli. Loví se na začátku května, kdy jsou v nejlepší kondici. Následně se nakládají do octa nebo solného roztoku.

Jak správně naložit cuketu

I když je matjes původně naložený sleď, tímto způsobem lze upravovat také některé sladkovodní ryby, třeba karase nebo cejna. Tento postup se dá použít i na přebytky ze zahrady, v našem případě jsme sáhli po cuketách. Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 kg mladých cuket
  • 6 lžiček soli
  • 6 velkých cibulí
  • 20 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 200 ml oleje

Mladou cuketu omyjeme (můžeme i oloupat) a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Vše vložíme do mísy, okořeníme, osolíme a zalijeme olejem.

Suroviny promícháme, uložíme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a skladujeme v chladničce. Konzumujeme zhruba za 5–7 dní, až se vše proleží.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Matjesy z cukety
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články