Sezona cuket je v plném proudu. Pokud jich máte na zahradě hodně, mladé cukety se dají zužitkovat i na způsob matjesů, tedy nakládaných ryb. Syrové cukety stačí naložit, nechat pár dní proležet a dobrota je hotová.
Podle Českého rozhlasu jsou matjesy mladí sledi, kteří se ještě pohlavně nevyvinuli. Loví se na začátku května, kdy jsou v nejlepší kondici. Následně se nakládají do octa nebo solného roztoku.
Jak správně naložit cuketu
I když je matjes původně naložený sleď, tímto způsobem lze upravovat také některé sladkovodní ryby, třeba karase nebo cejna. Tento postup se dá použít i na přebytky ze zahrady, v našem případě jsme sáhli po cuketách. Na tento recept budete potřebovat:
- 1 kg mladých cuket
- 6 lžiček soli
- 6 velkých cibulí
- 20 kuliček nového koření
- 30 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- 200 ml oleje
Mladou cuketu omyjeme (můžeme i oloupat) a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Vše vložíme do mísy, okořeníme, osolíme a zalijeme olejem.
Suroviny promícháme, uložíme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a skladujeme v chladničce. Konzumujeme zhruba za 5–7 dní, až se vše proleží.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Matjesy z cukety
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz