Zkoušeli jste někdy péct rajčata? Hodí se pod maso, jako základ na pizzu, ale báječná jsou také s čerstvou bagetou. Připravte si je podle našeho receptu a možná je ani nestihnete odložit do sklenic na později...
Rajčata si vyžadují přibližně tři hodiny pečení. Pokud chcete mít rajčata sušená, nechte je v troubě dvojnásobek času. Jen nezapomeňte na nízkou teplotu. Občas je také potřeba hlídat, zda se nepřipalují.
Jak připravit pečená rajčata
Pečená či sušená rajčata se sice dají koupit, ale pokud si je uděláte sami a z vlastní úrody, chutnají neporovnatelně lépe. Na tento recept budete potřebovat:
- zralá rajčata
- tymián
- hnědý cukr (třtinový)
- česnek
- balzamikový ocet
- olivový olej
Troubu předehřejeme na 150 °C. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Na každou polovinu rajčete položíme špetku tymiánu a plátek česneku. Rajčata ještě posypeme hnědým cukrem, který udělá prima karamelovou příchuť, pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem.
Pečeme zvolna nejdříve na 150 °C asi půl hodiny, pak na 120 °C cca 2-3 hodiny. Délka pečení závisí na velikosti rajčat. Rajčata se pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se vám zdá, že doba pečení je dlouhá, ale nemusíte se bát. Jen je pečte zvolna, aby se nepřipalovaly.
Ještě horká rajčata natlačíme do dobře umytých sklenic a zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a po vychlazení uskladníme v chladu a temnu.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz