Vedle tradičních jidášů nebo beránka se o Velikonocích připravují i různé recepty z vajec, kterých je teď v každé domácnosti hojně. Když vám zbydou vařená vejce z koledy, je spousta lahodných způsobů, jak je lze využít.
Pokud máme vajíčka uvařená dopředu, dají se použít mnoha způsoby. Hodí se totiž do polévek, omáček a spousty dalších jídel. Teď se podíváme na tři nejoblíbenější - pomazánku, salát a tlačenku.
Vaječná pomazánka
Připravuje se zejména o Velikonocích, ale pokud vám chutná, přijde vhod i během roku. Patří mezi ta jídla, která si pamatujeme z dětství a dodnes na ně nedáme dopustit. Recept je skutečně jednoduchý, neboť na vaječnou pomazánku budeme potřebovat jen několik základních surovin:
Vajíčka uvařená natvrdo si rozdělíme na bílky (ty dáme zatím stranou) a žloutky, které utřeme se změklým máslem a trochou soli na jemný krém. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Až pak přidáme nadrobno nasekané bílky. Pokud bychom je použili hned se žloutky, nebyl by krém tak hladký. Vmícháme rovněž nadrobno nasekané okurky a cibuli. Podávat můžeme s vekou nebo celozrnným pečivem.
Vajíčkový salát
Jde o svěží oběd, který ale díky bramborám dokáže také nasytit. Vajíčkový salát je rovněž jednoduchý na přípravu a postačí pár správných surovin:
- 4 natvrdo vařená vejce
- 100 g den předem vařených brambor
- 80 g sterilovaných okurek
- 30 g cibule
- 130 g majonézy nebo tatarské omáčky
- sůl, mletý bílý pepř a špetka cukru
- 1 lžička hořčice, pár kapek worchesteru a dle potřeby citronová šťáva nebo ocet
Postup je mimořádně jednoduchý. Dopředu uvařená vejce a brambory protlačíme krájecím mřížkovým kolečkem na malé hranolky. Okurky nakrájíme, cibuli nasekáme najemno. Všechno to dáme do mísy a podle sebe dochutíme hořčicí, majonézou, worchesterem, solí a pepřem. Někdo používá ještě lák z okurek, ale lze jej nahradit citrónovou šťávou nebo octem. Salát pak dáme do chladničky odležet. Podávat můžeme na vece či rohlíku, ale poslouží i jako náplň do sendvičů.
Vaječná tlačenka
Ideální způsob, jak zužitkovat přebytek vajec, která nám zůstanou třeba na Velikonoční pondělí z pomlázky. Na vaječnou tlačenku budeme potřebovat:
- 5-7 vajec uvařených natvrdo
- 250 g kabanosu nebo gothaje
- 2 kyselé okurky a 1 cibule
- 1 sklenička sterilované zeleniny (i s nálevem)
- 200 g majonézy a 1 želatina
Sterilovanou zeleninu scedíme a nálev si zatím dáme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Teď si připravíme želatinu s nálevem ze zeleniny. Když trochu vychladne, přilijeme tento nálev k již smíchaným surovinám. Dobře propracujeme, aby se chutě spojily.
Směs pak vlijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici. Ideální je počkat do druhého dne, ale postačí i 2-3 hodiny. Vaječná tlačenka se krájí na plátky jako klasická tlačenka a podává se třeba s rohlíkem.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Vaječná pomazánka, Vajíčkový salát, Vaječná tlačenka