Kdo by neměl rád houbaření. Někdy se ale stane, že nasbíráte hub tolik, že nevíte co s nimi. A to zvláště teď, kdy mykologové slibují úspěšnou houbařskou sezónu. Už vás nebaví pořád dokola dělat jen smaženici nebo houbové řízky. Uvařte si chutnou bramboračku.
Kdo by neměl rád voňavé houbové řízky. Někdy už je jich ale prostě příliš. A co takhle dát houby usušit a přidat je do chutné bramborové polévky? Použít při vaření polévky ale můžete i ty čerstvé.
Při sušení hub pozor na vlhkost
Pokud chcete použít sušené houby, je dobré znát správný způsob jejich sušení. Nejjednodušší je to prostřednictvím sušičky, jde to ale třeba i v troubě nebo volně na radiátoru. Důležité je, aby se k houbám nedostala vlhkost. Jinak by je mohla postihnout plíseň.
Co budete potřebovat
Na chutnou bramborovou polévku si připravte dva stroužky česneku, snítku petrželky, jednu malou cibuli, jednu menší kořenovou petržel, dvě lžíce oleje, dvě lžičky majoránky, dvě lžíce hladké mouky, dvě lžíce (klidně i více) sušených nebo i čerstvých hub, špetku soli, dvě mrkve, alespoň tři větší brambory a menší celer.
Příprava bramboračky
Cibuli zpěňte v hrnci na oleji, pak přisypte hladkou mouku a osmažte dozlatova. Přilijte jeden a půl litru vody, rozmíchejte a přiveďte do varu. Až se voda začne vařit, přidejte do ní zeleninu nakrájenou na kostičky včetně brambor a houby, které si předem namočte, pokud jsou čerstvé. V případě sušených hub je můžete do polévky rovnou přidat. Polévku vařte do změknutí zeleniny. Potom ji dochuťte prolisovaným či na drobno nasekaným česnekem, osolte a přidejte zbývající koření, tedy majoránku a petrželku. Bramboračku pak ještě krátce povařte.