Panna cotta je klasický italský dezert, který si přímo žádá kombinování s jahodami, jejichž sezona se pomalu rozbíhá. Panna cotta nejen báječně chutná, ale také krásně vypadá.
Sezona jahod už se rozbíhá a na zahradách každým dnem vykouká víc a víc červených hlaviček tohoto nevšedního a mimořádně zdravého ovoce. Jahody obsahují spoustu vitamínu C, vlákninu a kyselinu ellagovou, která působí v prevenci nádorových chorob.
Panna cotta s jahodami
Spojení smetanové chuti se sladkostí a lehkou nakyslostí jahod překoná jen máloco. Ochutnali jste někdy klasický italský dezert - panna cottu s jahodami? Na přípravu této pochoutky budeme potřebovat:
- 200 g jahod
- 2 plátky želatiny
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 ml plnotučného mléka
- 80 g cukru
- 1 sáček dortového želé
Začínáme plátkovou želatinu, kterou si namočíme a necháme nabobtnat ve studené vodě. Dále si podle návodu na sáčku připravíme dortové želé. Mezitím můžeme ochutnat jahody, jestli se letos povedly, a pak můžeme přistoupit k přípravě dalších ingrediencí.
Jak připravit panna cottu s jahodami
I když to v italštině zní jako něco nóbl, panna cotta je vlastně vařená smetana. Tím se dostáváme k další části receptu - přivedeme k varu smetanu, mléko a cukr. Pak to odstavíme a za stálého míchání přidáme vymačkanou želatinu.
Jahody nakrájené na plátky nebo klínky naskládáme do skleniček, zalijeme dortovým želé a necháme ztuhnout. Skleničky doplníme vychladlou panna cottou a necháme v chladničce ztuhnout alespoň 6 hodin. Tento postup není jediný správný, vrstvy můžete klidně prohodit a dát panna cottu na spodek skleničky. Rozhodně se nenechte ničím omezovat.
Zdroj informací:
Wikipedia.org: Jahoda