Smetanová omáčka s pažitkou je jednoduchý a rychlý recept, který možná znáte od své babičky. Ideální je k vařenému hovězímu masu, ale hodí se třeba i k uzenému.
Pažitka má bohatou historii, lidé ji znají již tisíce let. Nejlepší je používat čerstvou pažitku, protože delším skladováním přichází o své charakteristické aroma. Její využití je hodně široké, hodí se do studené a teplé kuchyně.
Jak připravit pažitkovou omáčku
Pěstování pažitky si nevyžaduje velké úsilí, důležité je jen dopřát jí dostatek slunce. Pokud nemáte zahrádku, pažitku lze mít i doma za oknem. A tak po ní můžete sáhnout kdykoliv a připravit si třeba pažitkovou omáčku. Na tento recept budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 velký svazek pažitky
- vývar
- 200 ml smetany na vaření (nebo mléka)
- sůl
Pažitku nakrájíme najemno. Na másle lehce orestujeme mouku a připravíme si světlou jíšku. Tu zalijeme studeným vývarem, prošleháme, osolíme a necháme provařit přibližně 15 minut.
Na závěr omáčku zjemníme smetanou (nebo mlékem), necháme přejít varem a vmícháme pažitku. Omáčku už dál nevaříme. Pažitkou omáčku podáváme s vařeným hovězím masem a bramborami.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Pažitková omáčka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz