Ryby by člověk měl jíst dvakrát až třikrát týdně. Vyzkoušejte recept na pečeného mořského vlka s celerovými hranolky.
Příprava tohoto receptu vám zabere hodinu a je snadná. Navíc výsledný pokrm určitě bude stát zato.
Pečený mořský vlk s celerovými hranolky
Na 4 porce budete potřebovat: 2 mořské vlky, sůl, pepř, 100 ml olivového oleje, 2 bio citrony, 8 plátků toustového chleba, 1 hrst čerstvého kopru, 1 hrst čerstvé petrželky, 3 stroužky česneku, 50 g sýra pecorino, 1 celer, 50 g majonézy, 50 g zakysané smetany, 1 limetu, ¼ lžičky koření z mlýnku Kotányi – koření se směsí soli a chilli paprik
Příprava: Mořské vlky očistěte, omyjte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Z obou stran je třikrát nařízněte. Osolte, opepřete a zakápněte je 30 ml olivového oleje. Břišní dutinu naplňte dobře omytým a na kolečka pokrájeným citronem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na plechu vyloženém pečicím papírem 10 minut.
Z toustového chleba odkrojte kůrky a zbytek pokrájejte na drobné kostičky. V misce je smíchejte s pokrájenými bylinkami, solí, pepřem, prolisovanými stroužky česneku, šťávou a kůrou z dobře omytého citronu, nastrouhaným pecorinem a 50 ml olivového oleje. Ryby touto strouhankou pomažte a pečte dalších 5 minut.
Oloupaný celer pokrájejte na hranolky o hraně 1 cm. Zakápněte je 20 ml olivového oleje, osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou, opepřete, přidejte šťávu z půlky limety a koření se směsí soli a chilli papriky. Rybu servírujte s hranolky a dipem.
Zdroj receptu: Albert