Pět výborných silvestrovských pomazánek: Barevná variace, která láká už na pohled

Pět výborných silvestrovských pomazánek: Barevná variace, která láká už na pohled
Zdroj: Freepik
Na čtyři porce avokádové pomazánky budete potřebovat: 1 avokádo, 50 g lučiny, ½ cibule, 1 lžičku citronové šťávy (5 ml), sůl, pepř.Na čtyři porce celerové pomazánky budete potřebovat: 1/2 celeru (200 g), 1 střední mrkev (70 g), 2 lžíce majonézy (40 g), 3 lžíce bílého jogurtu (60 g), 1 stroužek česneku (5 g), 1 špetku soli (5 g), 1 špetku pepře (2 g), 100 g goudy, 1 hrst čerstvých bylinek – pažitka, bazalka, petržel (10 g).Na čtyři porce pomazánky s gorgonzolou, vínem a ořechy budete potřebovat: 80 g polotučného tvarohu, 60 g gorgonzoly či nivy, 1 hrst hroznového vína (50 g), 1 hrst oříšků dle chuti (30 g) a 1-2 lžíce polotučného mléka na zjemnění (20 ml).Na čtyři porce pomazánky z pečených červených paprik budete potřebovat: 500 g červené papriky kapie, 100 g lučiny, hrst bazalky, 1 stroužek česneku, špetku soli.+ 1 fotka+ 2 fotky

Chystáte oslavu příchodu nového roku s přáteli u vás doma a nevíte, jaké jim připravit pohoštění? Není nic lepšího, než vytvořit několik druhů jednoduchých, ale chutných pomazánek a z nich vykouzlit výborné jednohubky. A jestli nechcete ztrácet čas mazáním nakrájeného pečiva, nazdobte mističky s pomazánkami, pečivo naskládejte na talíř a nechte hosty, ať se obslouží sami.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 29. 12. 2022 11:30

Vybrali jsme pro vás pět skvělých zdravějších pomazánek, které jsou plné zeleniny a základem je tvarohový sýr. Pomazánky samozřejmě nejsou jen výsadou Silvestra, a tak si možná s novými recepty najdete i nové chutě, které vás inspirují i před dalšími oslavami v průběhu roku.

Celerová pomazánka

Že by zrovna z celeru měla vzniknout slavnostní pomazánka? Vůbec se nenechte mýlit. Je báječná a lahodná. Krom toho ji připravíte doslova během pár minut.

Na 4 porce budete potřebovat: 1/2 celeru (200 g), 1 střední mrkev (70 g), 2 lžíce majonézy (40 g), 3 lžíce bílého jogurtu (60 g), 1 stroužek česneku (5 g), 1 špetku soli (5 g), 1 špetku pepře (2 g), 100 g goudy, 1 hrst čerstvých bylinek – pažitka, bazalka, petržel (10 g).

Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme majonézu, bílý jogurt a trošku soli a pepře. Přimícháme čerstvé bylinky. Nakonec vmícháme najemno nastrouhaný sýr a je hotovo. 

Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy

Jemně sladko-slaná gorgonzola, sladké hroznové víno a do toho ořechy - kombinace, která probudí všechny chuťové buňky. S touto pomazánkou překvapíte a hosté se vás budou ptát na recept, který je jednoduchý. 

Na 4 porce budete potřebovat: 80 g polotučného tvarohu, 60 g gorgonzoly či nivy, 1 hrst hroznového vína (50 g), 1 hrst oříšků dle chuti (30 g) a 1–2 lžíce polotučného mléka na zjemnění (20 ml).

V misce smícháme tvaroh s nastrouhanou gorgonzolou (popřípadě nivou) a troškou mléka. Pokud chcete směs opravdu jemnou, tak ji rozmixujte. Přidáme nadrobno nakrájené hrozno, nasekané oříšky a pomazánka je na světě. 

Avokádová pomazánka

Avokádo je samo o sobě napěchované zdravím a úžasně zasytí, zároveň z něj jde vytvořit i nespočet pomazánek. Zkusit můžete tuto velice jednoduchou, kterou můžete dozdobit další zeleninou či klíčky řeřichy. 

Na 4 porce budete potřebovat: 1 avokádo, 50 g tvarohového sýra, ½ cibule, 1 lžičku citronové šťávy (5 ml), sůl, pepř.

Avokádo rozmačkáme společně s tvarohovým sýrem a promícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou. Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme menší lžičku citronové šťávy. A je hotovo!

Jednoduchá pomazánka z červené řepy

Variant na řepnou pomazánku existuje celá řada, ale tahle je opravdu velmi snadná a její chuť je čistá, i když maličko okořeněná česnekem a kmínem. Už jen barvou láká k ochutnání.

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g červené řepy, 100 g tvarohového sýra, 1 stroužek česneku, špetku drceného kmínu, sůl a trošku pažitky.

Najemno nastrouhanou řepu promícháme s tvarohovým sýrem a stroužkem česneku utřeného se solí. Dochutíme drceným kmínem a pažitkou. Pro větší experimentátory doporučujeme přidat trošku máty.

Pomazánka z pečených červených paprik

Pomazánka z červených paprik nadchne každého, kdo je milovníkem této zeleniny.

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g červené papriky kapie, 100 g tvarohového sýra, hrst bazalky, 1 stroužek česneku, špetku soli.

Papriky omyjeme, osušíme, zabalíme do alobalu a vyskládáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 30 minut. Zchladlé papriky očistíme od slupky a zrníček a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s tvarohovým sýrem, nastrouhaným stroužkem česneku, solí a bazalkou. A je hotovo!   

Zdroj informací:

vicnezkucharka.cz

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články