Vánočka neodmyslitelně patří k Vánocům. Její příprava si vyžaduje trochu času, což nám napovídá, že bychom i my měli zpomalit a užít si předvánoční čas hezky v klidu.
Historie vánočky sahá až do 13. století, kdy se k Vánocům pekl speciální chléb. Vypadal, samozřejmě, jinak než dnešní vánočka. V průběhu staletí prošel mnoha obměnami, stejně jako název tohoto sladkého pečiva z kynutého těsta. O vánočce mluvíme až od 19. století.
Jak na poctivou vánočku
Měla by být pěkně nadýchaná, voňavá a vláčná. Pokud si poctivou vánočku zkusíte připravit doma, určitě taková bude. Na tento recept budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 125 g rozpuštěného másla
- 30 g droždí
- 1 lžička soli
- 4 žloutky
- 200 ml mléka
- 40 g rozinek
- 50 g hrubě mletých mandlí
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky citronové kůry
Z droždí, dvou lžic hladké mouky a 100 ml teplého mléka uděláme kvásek, který ještě posypeme lžící mouky. Necháme si bokem polovinu mandlí a jeden žloutek. Všechny zbylé suroviny vložíme do mísy, přidáme kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout.
Na pomoučeném válu si těsto rozdělíme na šest částí, ze kterých vyválíme prameny na pletení vánočky. I když by se to mohlo na první pohled zdát, postup není složitý. Najdete jej v úvodním videu k článku. Vánočku vložíme do plechu vystlaného papírem na pečení a necháme ještě kynout.
Pak vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 75 minut.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Poctivá vánočka
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz