Sezona rebarbory začala před několika dny a potrvá do konce června. Pak už nejsou řapíky kvalitní, neboť obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Proto je teď nejlepší čas na to, abychom rebarboru využili v kuchyni.
Rebarbora pochází z Asie, je to vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina. Daří se jí i v polostínu pod ovocným stromem. Sklízí se postupně, křehké řapíky se neřežou, ale vylamují. Měli bychom vždy nechat asi třetinu rostliny. Rebarbora obsahuje spoustu vitaminů A a C, niacinu, železa, draslíku, fosforu a hořčíku. Najdeme v ní také pektin, flavonoidy a kyselinu listovou.
Rebarbora v kuchyni
Řapíky rebarbory je nutné před tepelnou úpravou oloupat, postupujeme od kořenů ke špičce. Svou chutí připomíná kyselá jablka, hodí se proto na kompoty a džem, nebo jako náplň šátečků, knedlíků či koláčů. Podle našich babiček se nemusí tolik sladit, když ji předem spaříme. Rebarbora je výtečná i ve šťavnatém koláči s drobenkou, na jehož přípravu budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 bílé jogurty o objemu 150 ml
- kousky rebarbory očištěné a nakrájené nadrobno
Rebarboru posypeme cukrem, promícháme a necháme stát přibližně dvacet minut. Za tu dobu zavadne a trochu změkne. Mezitím utřeme celá vejce s cukrem a postupně přidáme olej, jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vylijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, nebo na plech vyložený papírem na pečení. Teď přijde čas rebarbory, poklademe ji na těsto.
Koláč posypeme drobenkou, kterou si připravíme z 5 lžic polohrubé mouky, 4 lžic moučkového cukru a 2 lžic másla. Všechny ingredience dobře promneme rukou. Rebarborový koláč pečeme na 160 °C přibližně 30 minut.
Medvědí česnek: Připravte si svěží pesto, ochucené máslo nebo pikantní polévku
Recept s rebarborou a masem
Pokud si myslíte, že se může používat jen v koláčích nebo buchtách, vězte, že v kuchyni najde širší uplatnění. Rebarbora se báječně hodí i k masu. Zajímavá je třeba pečená kachna s rebarborou. Na tento recept budeme potřebovat:
- celá kachna
- 4 stonky rebarbory
- 2 jablka
- 5 lžic medu
- 1 cibule
- 5 větviček rozmarýnu a čerstvá šalvěj
- zeleninový, kuřecí vývar
- 0,5 litru červeného vína
- sůl a kmín
Kachnu si dvě hodiny před pečením vytáhneme z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Očištěnou rebarboru, jablka a cibuli pokrájíme nadrobno. Přidáme pokrájenou šalvěj, rozmarýn, med, přilijeme víno a vše promícháme. Očištěnou a osušenou kachnu dobře osolíme a okmínujeme i zevnitř a naplníme připravenou směsí. Když nám náplň zbyde, položíme ji na dno pekáče.
Kachnu pečeme, podlitou trochou vody a přikrytou, asi 1,5 hodiny při teplotě 180° C. Poté ji odkryjeme a pečeme další hodinu a půl. Směs z vnitřku kachny se ne vždy konzumuje, slouží zejména na dochucení samotné kachny a šťávy.
Ke kachně s rebarborou se hodí bramborovo-křenové pyré. To si připravíme z rozšťouchaných uvařených brambor, které smícháme s máslem a smetanou. Na kilogram brambor se hodí 1 kelímek smetany. Křen si nastrouháme najemno a asi 2 minuty smažíme na másle. Pak jej vmícháme do brambor a podle chuti osolíme.