Sádlové koláčky jsou oblíbené vánoční cukroví. Obsahují sádlo, které se v posledních letech moc nepoužívalo. Naše babičky ho ale dávaly skoro do všeho. Díky němu totiž získaly moučníky skvělou vláčnost, ale i křehkost. Zkuste si připravit lahodné sádlové koláčky s kakaem, které jsou plněné marmeládou.
Podle webu Seznam Zprávy se sádlo dostalo na černou listinu zhruba před padesáti lety. Postupně se ale ukázalo, že k tomu došlo za podivných okolností...
Je sádlo zdravé?
„Na počátku podplatila americká cukrová lobby vědce z Harvardovy univerzity, kteří následně bagatelizovali škodlivý vliv cukru na kardiovaskulární nemoci a za hlavního viníka civilizačních chorob označili tuk. Po další desetiletí pak lidstvo masírovaly reklamy na nízkotučné produkty, v nichž odebrané tuky nahradil cukr," uvádí Seznam Zprávy. Kvůli tomu stoupla spotřeba cukru a v České republice je přibližně 35 kilogramů na osobu ročně. Pokud to porovnáme s jeho spotřebou před 150 lety, jde o dvacetkrát větší množství.
Podle BBC však sádlo patří mezi potraviny nejprospěšnější pro zdraví, dokonce soupeří s tolik vychvalovanými mořskými rybami. A čemu za to vděčí? Obsahuje vitamín B, minerály a z velké části jej tvoří nenasycené mastné kyseliny. V sádle bychom našli také linolovou mastnou kyselinu, která zpomaluje růst tukové tkáně a brání vysokému krevnímu tlaku.
Kakao podporuje nervy a srdce
Pokud se sádlo v poslední době někdy opatrně řadí k superpotravinám, tak kakao mezi ně patří rozhodně. Obsahuje totiž minerály jako vápník, železo a draslík. Podle Českého rozhlasu podporuje nervový systém a činnost srdce. Není divu, že by si šálek kakaa kromě dětí měli dopřávat také dospělí. Těm pomůže navodit pocit pohody a odbourat stres. Má se také za to, že kakao působí i jako afrodisiakum.
S kakaem se neodmyslitelně pojí také čokoláda. Ta kvalitní obsahuje antioxidanty, vlákninu a zdravé tuky. Pokud se v přeplněném obchodě nebudete vyznat, vybírejte čokoládu s vysokým obsahem kakaa a co nejjednodušším složením. Čokoláda by také neměla obsahovat příliš mnoho přidaného cukru. Opravdu kvalitní čokoláda může být doplňkem zdravé výživy a po kostičce té hořké budete mít i menší chuť na další mlsání.
Jak na sádlové koláčky
Sádlo se postupně dostává zpátky na výsluní a není na škodu mít ho po ruce. V kuchyni určitě najde uplatnění. Má vyšší bod přepalování, takže se hodí na smažení. A třeba řízkům dodá lepší chuť. Stejně tak s ním lépe chutná i cukroví. Zkuste si proto připravit sádlové koláčky. Na tento recept budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 120 g vepřového sádla
- 150 g moučkového cukru
- kakao
- marmeláda
Vál posypeme moukou, cukrem a přidáme sádlo, které jsme měli v pokojové teplotě. Zpracujeme do hrubší fáze a rozdělíme na dvě hromádky. Do jedné přidáme lžičku kakaa. Každou část těsta zpracujeme a dáme odpočinout v sáčku do lednice asi na dvě hodiny.
Po vychlazení si z těst uděláme válečky a z odtrháváme z nich malé kousky, ze kterých děláme kuličky. Ty ukládáme na plech s pečicím papírem. Do kuliček uděláme důlky, do kterých dáme kousky marmelády. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 25 minut. Po upečení můžeme koláčky ještě pocukrovat.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Moje první sádlové koláčky
Denik.cz: Nezatracujte sádlo. Podle vědců je zdravější, než si mnozí lidé myslí
Irozhlas.cz: Věda pro děti: Je čokoláda zdravá, nebo byste se jí měli vyhnout? Jak si správně vybrat?
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz