Říkáte si, že je úplně jedno, jak dáte vajíčka do lednice? Omyl! Na tom, jak je uskladníte, závisí nejen to, jak dlouho vám vydrží čerstvá, ale také to, zda z nich v krajním případně nechytnete salmonelózu.
S důležitým postřehem ohledně uchovávání vajíček přišel na svém tiktokovém účtu farmář Noah Young z americké Nebrasky. Podle něj je nejlepší způsob skladování vajec sice prostý, ale velmi často opomíjený.
@theshilohfarmYou’re doing it wrong. #egg #eggs #chicken #chickens #tip #wow #cool #lol #fyp #foryou #foryoupage #shilohfarm #fact #facts #pets #animals #tips #food♬ Acoustic Guitar Stroll - Dow Brain
Zázrak jménem vzduchová kapsa
"Každé vajíčko má jeden konec špičatější a druhý plošší. Pod tím plošším se nachází vzduchová kapsa. Pokud vajíčka skladujete špičatějším koncem dolů, vzduchová kapsa zůstane nahoře, kde působí jako nárazník bránící bakteriím, jako je například salmonela, v průniku do žloutku," líčí farmář ve svém příspěvku.
"Pokud vajíčko postavíte plošším koncem dolů, vzduchová kapsa má tendenci vinou gravitace vzlínat a tím posune eventuální mikroby do blízkosti žloutku. Proto vejce skladujte vždy špičatou stranou dolů. Vydrží pak i déle čerstvá," dodává Young, jehož příspěvek zhlédly na dva miliony lidí.
Tak co? Věděli jste to? A jak to vypadá u vás v lednici?