Je sezóna meruněk. Koláče, knedlíky, kompoty nebo zavařeniny, to všechno už tady bylo. Proto nastal čas vyzkoušet meruňky ve slaném receptu, který se stane ozdobou vašich grilovacích party.
Recepty, ve kterých se snoubí maso s ovocem, dostaly v minulosti tak trochu na frak, a to díky kuřecímu plátku s broskví, jenž představoval vrchol gastronomie řady socialistických restaurací. Přitom ovoce se v klasické české kuchyni objevuje docela často, stačí si připomenout uzené se švestkovou omáčkou, vepřovou pečeni s jablky nebo kachnu na hruškách.
Lahodný kontrapunkt
Jedno je tedy jasné, sladkost ovoce krásně doplňuje masovou chuť. Jde jenom o to, vybrat si vhodné maso a k němu správné ovoce. Výsledek by měl rozeznít skladbu chutí, jejichž jednotlivé party se nijak nepřebíjejí, ale naopak vedle sebe krásně souzní.
Masové variace ale klidně vylepšete i různými ovocnými omáčkami nebo čatní, která se dají připravit na rychlo z právě dozrávajících plodů, anebo zakonzervovat pro zimní nečas, kdy budeme vzpomínat na letní dny.
Recept na vepřovou panenku s meruňkami
Budete potřebovat:
1 lžičku grilovacího koření, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř, 3 lžíce třtinového cukru Cassonade, 4 lžíce balsamikového octa, vepřové panenky, 400 g meruněk, 1 hrst čerstvé máty, 1 hrst čerstvé bazalky, 1 lžíci parmazánu, 50 ml olivového oleje
Postup:
Grilovací koření smíchejte s olejem, solí, pepřem, cukrem a balsamikovým octem. Panenku očistěte, nakrájejte na plátky a vložte do marinády. Meruňky rozpulte, zbavte pecky a střídavě s masem napíchněte na špejle.
Vložte na rozpálený gril a grilujte 5 minut z každé strany. Při grilování ještě špízy potírejte zbylou marinádou.
Mátu, bazalku, parmazán, olivový olej, sůl a pepř rozmixujte do hladkého pesta. Podávejte se špízy.
Tip redakce:
Až budete připravovat pesto, zkuste parmazán nahradit rozdrcenými vlašskými ořechy nebo mandlemi.
Zdroj receptu: www.albert.cz