Možná máte na letošní velikonoce v plánu upéct tradičního beránka nebo mazanec. Co to ale tentokrát zkusit jinak? Semifinalista posledního ročníku kuchařské soutěže MasterChef Česko Pavel Berky přichází s receptem na vynikající velikonoční věnec.
Slovenský módní návrhář, jehož kousky obléká například i Lucie Vondráčková, se experimentům ve vaření ani pečení nebrání. Výsledkem je tak exkluzivní velikonoční věnec. „Je krásně vláčný, jemný a nádherně vám rozzáří jarní stůl. Můžete si jej nazdobit po svém, posypat třeba mandlemi a věřím, že stejně jako u nás rodinu či návštěvu mile překvapí,” dodává Berky. Tak, pojďme na to!
Velikonoční věnec od Pavla Berkyho
Budete potřebovat: 390 g hladké mouky, 295 ml plnotučného mléka, 95 g cukru, 80 g másla, 3 ČL sušeného droždí, 1 ČL vanilkového extraktu, 2 vejce, sůl, 1 kraslici obarvenou potravinářskou barvou nebo přírodně cibulí aj.
Doba přípravy: 45 minut + doba kynutí (2 hodiny)
Příprava: Mléko ohřejte na přibližně 40 °C. Do misky dejte polovinu cukru, droždí a ohřáté mléko. Směs zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy od kuchyňského robota nasypte mouku, větší špetku soli, zbylou část cukru, vejce a vzešlý kvásek. Pomocí hákového nástavce začněte hníst těsto na středním stupni a po cca 5 minutách rychlost zvyšte. Těsto míchejte, až se vše pořádně propojí a těsto se začne lepit na stěny. Tento proces může trvat přibližně 10–15 minut. V průběhu hnětení směs 2–3krát promíchejte pomocí stěrky, aby se do těsta zapracovaly všechny zbytky mouky ze stěn a dna nádoby. Správná konzistence těsta by měla být hutná a lepivá.
Dno nové mísy lehce poprašte moukou a uhnětené těsto do ní přeložte. Zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny. Těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Těsto po vykynutí vyložte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na dvě části a rukama vytvarujte na stejně dlouhé válce. Těsto je velmi jemné a hůř se s ním pracuje, proto buďte opatrní a trpěliví.
Připravte si plech nebo zapékací mísu, ve které budete věnec péct. Do středu plechu dejte malované vejce. Připravené válce těsta omotejte kolem vejce, jako byste pletli jednoduchou vánočku.
Pečení: Pečte ve vyhřáté troubě 25–30 minut. 10 minut před koncem věnec potřete rozšlehaným vejcem. Po upečení věnec vytáhněte z trouby, zakryjte utěrkou a nechte alespoň 15 minut odpočívat.
A můžete servírovat. Velikonoční věnec chutná skvěle jen tak nebo si jej můžete namazat domácí marmeládou, máslem či je skvělý ke sklenici mléka nebo šálku kávy, čaje či kakaa.
Celý postup přípravy můžete zhlédnout také na YouTube.