V neděli večer jsme většinou sytí ještě od svátečního oběda i svačiny, odbýváme se tedy zpravidla nějakou tou rychlovkou. Otevřeme chladničku a rozhodujeme se podle toho, co v ní najdeme. Nejčastěji jsou to zbylé přílohy, kousek masa nebo uzeniny, vejce a nějaká ta zelenina.
Máme vlastně vyhráno! Z těchto několika základních potravin můžeme připravit rychlou pochoutku, kterou nepohrdnou ani chlapi. Odlehčenou variantou pro nás holky je nepřidávat přílohy, ale o to víc na vejce nasypat zeleniny.
Základní recept
Podstatou je vlastně nadýchaná vaječná omeleta jen s bramborem a vejcem. Můžete ale zpracovat i další zbytky příloh, například houskové či bramborové knedlíky nebo těstoviny. Sádlo, které je v receptu, můžete nahradit máslem, dejte ale pozor, aby se vám nepřepálilo.
Buďte kreativní
Přidat lze i zeleninu, skvělá je například paprika, ředkvičky, listy špenátu nebo řapíkatý celer. Jestliže máte v chladničce dva poslední žampiony, nestyďte se přidat i je, stejně tak klidně přidejte voňavou anglickou slaninu či kousek šunky. Lepší variantu můžeme na závěr posypat jemně strouhaným sýrem a nechat zapéct. Pro odlehčení nahradíme knedlíky například kuřecím masem nebo tuňákem.
Pravá selská omeleta
Potřebujeme: 1 šálek vařených brambor, 1 lžíci sádla, 1 menší cibuli, 2 vejce, sůl a pepř.
Postup: Na polovině sádla dozlatova osmažíme cibuli nakrájenou na tenké půlkroužky. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a do červena je orestujeme. Vejce rozkvedláme v hrnečku se dvěma lžícemi vody, osolíme je a opepříme.
Na druhé pánvi rozpálíme sádlo. Nalijeme na něj vejce a usmažíme omeletu. Naplníme ji opečenými bramborami, přehneme a krátce zapečeme.