Chřest patří mezi nejchutnější a nejzdravější zeleninu, kterou nám příroda dopřeje na jaře. Proto by neměl chybět v žádné kuchyni. Zkuste si jej připravit na másle s hráškem a šunkou.
Podle Národního zdravotnického informačního portálu je chřest nízkokalorická zelenina. Obsahuje cenné minerální látky jako je hořčík, draslík a vápník, ale také vitaminy B1 a B2. V chřestu najdeme i kyselinu listovou a jeho specifickou chuť způsobuje kyselina asparagová, která je důležitá třeba pro nervy.
Jak připravit chřest s hráškem
Zelený chřest se od bílého liší tím, že je vystavený slunečním paprskům, tudíž v něm vzniká chlorofyl. Bílý chřest se zase pěstuje ve tmě. Na tento recept budete potřebovat:
- 0,5 svazku zeleného chřestu
- 0,5 sáčku mraženého hrášku
- několik plátků šunky
- pršut (nemusí být)
- 2 jarní cibulky
- čerstvá petrželka
- máslo
- sůl
Šunku a pršut nakrájíme na kostičky. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. Šunku, pršut a cibulku orestujeme na másle. Hrášek propláchneme horkou vodou a chřest pokrájíme na kousky. Obojí přidáme na pánev k šunce a cibulce a osolíme.
Prohříváme jenom 3-5 minut, ať si chřest i hrášek zachovají křupavost. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s bagetkou nebo jako přílohu k jídlu.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Zelený chřest s hráškem