Bramborový salát, evergreen každých Vánoc, nesmí chybět na Štědrovečerním stole. Českou společnost nicméně rozděluje jeho složení - zatímco někteří přidávají uzeninu a majonézu, jiní mají nejraději takzvanou vídeňskou verzi. Spor se nevyhnul ani lovcům z pořadu Na lovu, Belladoně Viktorii Mertové a Doktoru Vševědovi Jiřímu Martínkovi.
Recept na bramborový salát patří mezi rodinné klenoty a nezřídka se u jeho přípravy sejde celá rodina. V rozhovorech pro Lifee už nám známé osobnosti prozradily, čím šperkují své bramborové saláty, a co by v nich naopak nesnesly. Zeptali jsme se také dvou úspěšných lovců z pořadu Na lovu a jejich odpovědi - překvapivě - nemohly být rozdílnější. Co myslíte, rozhoří se teď mezi nimi pořádně vyostřený konflikt?
Doporučené video: Udělejte si bramborový salát podle našeho receptu
Viktorie Mertová sází na vídeňský salát
Dcera Zory Jandové, Viktorie Mertová (33) alias lovkyně Belladonna, nám v rozhovoru prozradila, že se považuje tak trochu za Grinche. Vánoce se jí líbí, protože se sejde celá rodina, odmítá ale prožívat obalování kapra a další radovánky - třeba právě ten bramborový salát. "Pro mě to není takové téma, abych se kvůli tomu hádala. Sním cokoliv," říká na rovinu. "Nemám moc ráda, když je tam uzenina, protože mi to přijde zbytečné," odhaluje přeci jen své preference. "Nejraději mám ten kyselý bez majonézy, vídeňský."
Vídeňský bramborový salát tradičně není spojený majonézou, ale je zalitý horkým vývarem a dochucený octem a hořčicí. Rozhodně se tedy jedná o odlehčenou variantu, kterou ocení hlavně lidé, kteří dbají na to, aby o Vánocích nenabrali nějaká ta kila navíc.
Jiří Martínek připravuje bramborový salát klasicky
Naprosto odlišný názor na vánoční bramborový salát má kolega lovkyně Belladonny, Jiří Martínek (48) alias Doktor Vševěd. "K večeři je bramborový salát podle mě, jak ho dělám já," pochlubil se nám Vševěd s pýchou v hlase. Je evidentní, že o jeho složení rozhodně nehodlá s nikým diskutovat, protože je roky ověřené a rodinou posvěcené.
Co do něj tedy Doktor Vševěd dává? "Musí v něm být salám a majonéza, nesmí v něm být cibule, která to kazí," překvapuje Martínek. "Okurky mi nevadí, ale cibule přebije ostatní chutě," míní rezolutně. Vševědův bramborový salát je tedy poctivou plnotučnou českou klasikou. A to bez debaty. "Žádný rakouský – brambory, cibule a šmitec – tak to ani omylem," dodává Jiří Martínek kategoricky.
Na fotografie našich dvou oblíbených lovců z pořadu Na lovu se můžete podívat v naší fotogalerii.