Domácí vaječný likér si můžete podle lidového všeuměla Ládi Hrušky připravit ze čtyř základních surovin, bez vajec a dokonce i bez vaření. Redaktorka magazínu Lifee.cz tento revoluční vaječný likér připravila, a vy si jej teď doma můžete vyzkoušet také. Zvýšenou pozornost věnujte čistotě lahví, aby likér vydržel v lednici až do Vánoc - tedy pokud mu tak dlouho odoláte.
Unikátní vaječný likér nám Láďa Hruška detailně popsal v rozhovoru, přičemž existuje více možných variant - bez vajec, s vejci, s vařeným pudinkem nebo s pudinkem, který se vůbec vařit nemusí. "Když chci mít vychytaný mandlový vaječňák, tak použiji pudink mandlový," radí Hruška jednoduchou vychytávku.
Připravit lze podle něj také vaječňák pro děti. "Použije se rumová tresť nebo mandlové aroma. Ten rum tam být nemusí, může se přidat více mléka." Já jsem se do toho pustila podle jeho instrukcí, a jak už to tak bývá, v praxi člověk udělá pár věcí jinak - ale výsledek stál za to. Jak na to?
Vaječňák Ládi Hrušky zvládnete i bez vajec
"Použijete placatku rumu, ta je základ, tři vajíčka, respektive pouze žloutky, nebo si místo vajec připravíte pudink," radí Hruška. "Klasicky z půllitru mléka uděláte vanilkový pudink s vanilkovým cukrem a necháte jej vychladnout. Jsou to dvě verze. Pudink vyšleháte s jedním salkem a přidáte placatku rumu, nebo vyšleháte vajíčka se salkem a přidáte rum."
Jinými slovy - do pudinku se zašlehá kondenzované mléko a dolije se rum. "Opravdu to chutná podobně, jen v jednom nejsou vejce. Když to chcete ještě vychytat, což se mi povedlo, tak připravíte ten pudink bez vaření - ano, existuje i ten! Jen se vyšlehá metličkou a hotovo," nabádá Hruška k obezřetnosti, až půjdete nakupovat. V regálech obchodů na něj skutečně bez větší námahy natrefíte.
Jak jsem na to šla já: Bez vajec a bez vaření
Rozhodla jsem se pro verzi bez vajec, která zaručuje zdravotní nezávadnost, a pro výrobu pudinku plnotučné mléko ve stejném objemu jako kondenzované mléko, jak je vidno z fotografií. Abych ušetřila nádobí a čas, dala jsem na radu Ládi Hrušky a zakoupila pudink, který není nutné vařit - stačí jej smíchat s mlékem a vyšlehat. Odpustila jsem si jakékoliv dodatečné slazení vanilkovým cukrem, protože kondenzované mléko je na můj vkus sladké až moc.
Ingredience:
- plnotučné mléko 0,4 litru
- kondenzované mléko 1 konzerva (0,4 litru)
- pudink bez vaření 1 sáček
- rum 0,5 litru
Postup je jednoduchý: Pudinkový prášek jsem smíchala s mlékem a také s kondenzovaným mlékem a vyšlehala jsem do hladka ručním mixérem, který směsi okamžitě dodal vláčnost a požadovanou hustotu. Zároveň jsem tak zabránila vytváření nechtěných hrudek. Potom už jsem pouze dolila rum a směs důkladně promíchala vařečkou. Následně jsem přelila do čistých uzavíratelných sklenic. Množství vydalo na dvě půllitrové lahve.
TIP: Pozor na čisté lahve
Pro delší trvanlivost vaječného likéru jsou před samotným plněním důležité dokonale čisté lahve. Můžete je vyvařit v horké vodě nebo je dát do trouby na 120 °C alespoň na patnáct minut. Čím lépe bude láhev vyvařená, tím déle v ní likér vydrží. Tedy, možná... "Hlavně nezapomenout na ten rum, aby se to konzervovalo a nezkazilo. On se popravdě se to asi nezkazí, minimálně v naší lednici se dlouho neohřeje," směje se Hruška závěrem.
Na fotografie s kompletním postupem, jak na vaječný likér bez vajec a bez vaření, se můžete podívat v naší fotogalerii.