Libeček se na zahrádkách pěstuje jako koření a mnozí mu neřeknou jinak než české maggi. Taky aby ne, skutečně vůní i chutí připomíná tradiční tekuté ochucovadlo z obchodů. Máte ho nadbytek? Z letošní úrody vykouzlete libečkovou pastu a aromatickou sůl!
Libeček lékařský (Levisticum officinale) zpestřuje chuť jídel, ale lze ho také použít k přípravě čajových směsí, koupelí či odvarů. Výzkumy ukazují, že patří mezi urologické bylinky s protizánětlivou a uklidňující povahou a zároveň přírodní diuretika, která zesilují močení, aniž by došlo ke ztrátě elektrolytů, jako je sodík, draslík, vápník, hořčík či chlorid. Jeho vonné silice obsažené ve velkých vějířovitých listech se navíc doteď považují za velice silné afrodiziakum.
Víte, jak si libeček uchovat na zimu?
Univerzální pasta a voňavá sůl
Libeček se dá použít prakticky celý – listy, kořen i semena, přičemž mezi nejjednodušší způsoby zpracování patří tolik oblíbené sušení. Existují však i jiné možnosti, kupříkladu libečková pasta, která vylepší chuť polévek, brambor, luštěnin i omáček, nebo libečková sůl. Na které recepty nedám dopustit?
S trikem, který prodlužuje trvanlivost, uspějete
Pro libečkovou pastu si připravte 130 gramů rostlinky bez silnějších stonků (potřebujete jen listy, případně slabší stonky), 20 gramů hrubší mořské soli nebo jedlé soli kamenné, 4 lžíce kvalitního olivového oleje a 1–2 menší skleničky s uzávěrem. Ty je nutné sterilizovat.
Sterilizace zbavuje bakterií i kyslíku ve sklenici, což zajišťuje delší čerstvost potravin. Proto sklenice i s víčky dejte do hrnce s vodou, ten postavte na sporák a vodu pomalu přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 minut, sporák vypněte, hrnec přikryjte poklicí a počkejte, až voda zchladne. Poté sklenice vyndejte a vytřete dosucha.
Rozmixujte, zazátkujte a uchovejte
Libeček nasekejte a vhoďte do mixéru – společně se solí a jednou lžící oleje. Začněte sekat a zároveň pomalu nalévat i zbytek oleje (usilujte o konzistenci hrubé pasty). Až se spokojíte s výsledkem, pastu přendejte do sterilizovaných skleniček, celý obsah ještě „zazátkujte“ slabou vrstvou oleje a celé to uzavřete víčkem. Máte hotovo.
Pastu dejte do ledničky. Tam počká, až z ní vždy čistou lžičkou postupně začnete odebírat potřebné množství. Ale co když zapomenete, že ji máte? Žádný strach, máme vypozorováno, že při správném skladování a dodržování hygienických návyků tenhle zázrak vydrží až do další bylinkové sklizně. Ovšem libečková sůl, to je ještě větší „držák“, nezabírá místo v lednici a bývá téměř nesmrtelná.
Libeček v soli si zamilujete
Budete potřebovat 20 gramů čerstvého libečku (pouze listy) a 350 gramů soli (opět může být mořská či jedlá kamenná). Listy nasekejte najemno a promíchejte je se solí. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a usušte v troubě vyhřáté na 42 °C (bylinka si tak ponechá cenné živiny, maximum vonných silic a výraznou chuť).
Během sušení nechte pootevřená dvířka trouby, aby mohla unikat vlhkost. V pravidelných intervalech bylinku kontrolujte a převracejte. Usušenou sůl nechte vychladnout, přendejte do skleničky a uzavřete.
Zdroje informací:
Botanical medicines for the urinary tract