Ryby jsou plné živin a lehce stravitelné, proto je výživoví experti doporučují. Na talíři byste je měli mít aspoň dvakrát týdně. Uděláte tak něco pro své zdraví a navíc si i pochutnáte. Dokonce nemusíte sáhnout ani příliš hluboko do peněženky. Stačí koupit kvalitní filé a k němu zeleninu s čočkou.
Nicméně, abyste si opravdu pochutnali, musíte v obchodě sáhnout po opravdu kvalitních surovinách. To se týká hlavně ryby. Zajímejte se o její původ a hlavně o její složení. Nemusíte mít nutně čerstvé. Klidně zamiřte k mrazicím boxům pro cenově dostupnější filé. Tam hledejte výrobky, které se pyšní logem MSC. „Jde o modrou značku s bílou rybkou, která je garancí trvale udržitelného rybolovu,“ vysvětluje Jan Šimon, brand manažer značky NOWACO a pokračuje: „Tyto výrobky jsou kvalitnější než ostatní. Rozdíl v ceně je ale přitom maximálně jen pár korun.“
Bez přidané vody a chemie
Když na obalu vámi vybraného produktu najdete ještě nápis „Zmrazeno na moři“, gratulujeme, podařil se vám opravdu skvělý úlovek. Toto filé je z ryby, která byla ihned po vylovení zpracována, takže si rybí maso díky rychlému zmrazení uchovalo vše potřebné. Kromě živin také svoji typickou vůni i chuť.
Pokud chcete jít v obchodě rovnou na jistotu a představa studování etiket výrobků vás neláká, sáhněte po NOWACO Filé, které splňuje obojí. Ve složení je pouze 100 % masa. Tedy žádnou přidanou vodu ani jiné chemické látky v něm nenajdete.
Vyzkoušejte recept na filé s čočkou beluga
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 400 g NOWACO Filé porce ·
- 350 g NOWACO Přílohové zeleniny
- 150 g čočky beluga
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 0,4 l rybího základu
- Hrst čerstvé hladkolisté petržele
- Citron
Postup:
Nechte filé den předem rozmrazit v chladničce. Čočku beluga uvařte dle návodu na obale. Přílohovou zeleninovou směs osmahněte na másle do měkka a osolte. Filé osolte, opepřete a opečte na olivovém oleji z obou stran. Z každé strany ideálně cca 2 minuty. Petržel nakrájejte najemno a smíchejte ji s čočkou a zeleninovou směsí. Před podáváním pokrm lehce zakápněte citronem a olivovým olejem. Dobrou chuť!