V horkých letních dnech hledají i české celebrity nejrůznější způsoby, jak si zachovat chladnou hlavu. Exkluzivně pro magazín Lifee.cz prozradily vychytávky díky kterým přežívají v horkách. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (67) například rodinu naučil pít studené zeleninové šťávy včetně nealko verze Bloody Mary. Skladatel Ondřej Brzobohatý (41) zase sází na vychlazené růžové víno. Herečka a spisovatelka Jana Bernášková (43) na to jde od lesa a rozhodla se následovat styl pouštních beduínů - co tedy doporučuje jíst a pít?
Skladatel Ondřej Brzobohatý (41) si v letních parnech potrpí na kvalitní ale lehká a dobře vychlazená vína."Nejlépe se ochladím lehkým růžovým francouzským vínem značky Minuty," vzkázal nám exkluzivně Ondřej z Londýna, kde si právě toto víno vychutnával v kombinaci s delikátní grilovanou chobotnicí. Jak ostatně sám vzkázal prostřednictvím svých sociálních sítí, růžové víno má rád, protože občas prý není od věci občas vidět svět růžově. My s ním můžeme jedině souhlasit.
Jana Bernášková radí horké nápoje jako v poušti
Herečka Jana Bernášková (43) se letos rozhodla prověřit metodu, kterou už tisíce let praktikují beduíni na rozpálených pouštích. "Dnes jsem to zrovna řešila s kamarádkou, dávaly jsme si teplou polévku a musím říct, že to opravdu funguje. Říká se, že v horku má člověk pít horké nápoje jako to dělají beduínové v poušti," naznačuje Bernášková, podle které horká tekutina vyrovná horkost vzduchu venku. "A pokud si dávám saláty, mám také ráda, když je v nich něco tepelně upraveného, třeba kreveta nebo nějaké maso," radí štíhlá blodnýnka.
Šimon Bilina ze ZOO přísahá na lipový čaj
Hvězda seriálu ZOO, herec Šimon Bilina (29), si zakládá na zdravém stravování a vegetariánské stravě. Dobře se vyzná v bylinkách, což mu v létě usnadňuje přežívání v rozpálených městských ulicích. "V horku se pije třeba lipový čaj, protože lípa dokáže ochlazovat, odvodňovat a má očistné účinky. Ochlazuje také máta, ale lipový čaj, ten je mnohem lepší. Můžete si čaj udělat horký nebo studený, jde hlavně o tu lípu," překvapuje Šimon.
"Moje máma potom tvrdí, že v létě jsou dobré jogurty, ale ty já osobně moc rád nemám, protože nevěřím tomu, že my jako lidé máme jíst kravské mléko," nabádá hvězda seriálu ZOO všechny milovníky mléčných výrobků. "A1 kasein je prý v tomto směru nejkvalitnější, ale A2, A3 nebo A4 kasein je to nejhorší, co můžeme do těla dát. Rozbijete si mikrobiom, je vám špatně a jste nešťastní."
Denisa Pfauserová miluje kávu s ledem
Herečka Denisa Pfauserová (35) v létě sází na poměrně klasické metody. "Nejlépe se zchladím na bazénu u svých rodičů, tak to mám nejčastěji. Zrovna teď, když byla ta 35 stupňová vedra, bych sama potřebovala nějaký dobrý tip, jak se zchladit," nabádá čtenáře Lifee. "K pití mám v těchto dnech ráda ice coffee, tedy jen led a mléko, bez zmrzliny," dodává pohádková princezna Řachanda.
David Gránský pije pivo a domácí limonádu bez cukru
Herec a moderátor David Gránský (32) je nejraději, když léto může strávit s výkonným větrákem a sprškou v zádech. K tomu si dopřeje pánskou klasiku. "Mám prostě rád pivo. Z každé tiskovky mám fotku s pivem v ruce – nebo rovnou se dvěma," kaje se oblíbený herec. "Doma si děláme do těch velkých skleněných nádob vodu s nakrájeným pomerančem, limetkami nebo bylinkami. To potom stačí nechat odstát a s ledem podávat, bez cukru. Pijeme to celý den," dodává Gránský, který se v soukromí těší ze svého dvouletého syna Matea.
Zdeněk Pohlreich slaví úspěch se zeleninovými šťávami
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (67) obecně doporučuje v letních dnech podávat chlazené nápoje. On sám je ale větší fajnšmekr. Chlazený nápoj přeci automaticky neznamená, že musí být vždy na sladko. "Když je mi horko, mám strašně rád vychlazený rajčatový džus s ledem, takovou Bloody Mary – posolit, opepřit, a můžete i nemusíte přidávat alkohol, to je na každém," radí slavný šéfkuchař. Do takové správné Bloody Mary přidejte ještě citrónovou šťávu, kapku pikantního tabasca a worcesterovou omáčku. "Doma nám dobře fungují zeleninové šťávy. Mám štěstí, že mi teplo nevadí, já ho mám rád. Dokud to nepřesáhne třeba 36 stupňů, tak je to pro mě stravitelné," raduje se postrach českých kuchyní.
Láďa Hruška jí melouny po kilech
Lidový všeuměl a kuchtík Láďa Hruška (46) předně radí praktickou vychytávku, jak v místnosti udržet příjemný chládek."Klimatizaci nesnáším, z toho je člověk akorát nemocný. V kanclu je úplně ideální pustit si na sebe větrák a před větrák umístit misku s ledem. Tohle rázem ochladí vzduch v kanclu, za hodinu o dva stupně – podle Hrušky," směje se lidový kuchtík.
Do větších kuchařských fantazií se ale v letních parnech ani Hruška nepouští. "Nic se nemá přehánět, ale v poslední době jím nejraději meloun. A přiznávám, mám po něm hlad. Ale když se melounu přejím, je mi příjemně a hlad nemám," radí Hruška, jak se v létě hezky zasytit. Přidat můžete například balkánský sýr, čerstvou bazalku a olivový olej."Stíhám melounů hodně nakoupit, ale nestíhám je jíst, protože věčně nejsem doma. Kupuji si čtvrtky a tuhle čtvrtku dokážu na večer klidně zbodnout."
Na fotografie celebrit, které se zapojily do naší letní ankety, se můžete podívat v naší fotogalerii.