Právě ve Slezsku se vyrábějí tyto zlaté křupavé kuličky už od roku 1976! A jejich receptura je přísně tajná. Krokety jsou oblíbenou přílohou, ale najdou se i tací, co si je dopřejí samostatně. Teď se o nich dozvíte spoustu zajímavostí. Třeba i to, že připravit si je můžete také jinak, než ve fritéze.
Historie kroket je dlouhá a velmi pestrá. Na našich stolech se objevují již po staletí a to v nejrůznějších podobách. Ale nebudeme předbíhat, vezmeme to od začátku.
Něco malého zlatého a křupavého, co oslnilo Krále Slunce
Vidíte je a nemůžete jim odolat? Nebojte se, nejste v tom sami. Krokety miloval dokonce i Ludvík XIV. Právě na jeho opulentních hostinách ve Versailles se prvně objevily na stole. Ovšem s těmi současnými toho moc společného neměly. V průběhu staletí se totiž měnil nejen jejich tvar, ale i složení. V historických kuchařkách tak nalezneme krokety se zeleninou, masem i mořskými plody. Někdy se dělaly kuličky, jindy válečky či šištičky. Každý národ měl svůj osvědčený recept.
Co se však neměnilo, byla jejich obliba. Vždy šlo o slavnostnější pokrm, který měl zaujmout. To svým způsobem platí dodnes, přestože si nyní můžete krokety běžně koupit v obchodě. Jakmile je dáte na talíř, tak ho rozzáří. Jestli k nim naservírujete tatarskou omáčku, kečup či jiný dip, záleží jen na vás a vaší chuti. Úspěch s nimi sklidíte vždy. Někteří strávníci budou dokonce natolik spokojení, že nebudou vyžadovat ani maso, i když právě k němu se hodí nejvíce.
Tajná receptura z roku 1976
Pokud si myslíte, že krokety jsou výdobytkem Západu a s námi nemají mnoho společného, tak se pletete. Jejich výroba má totiž i v Česku dlouhou tradici. V Opavě se začaly vyrábět ve velkém už v 70. letech 20. století, kdy zde vyvinuli speciální recepturu s využitím brambor a sýru. Ta se používá od roku 1976 dodnes a jde o přísně střežené tajemství značky NOWACO. Jedině díky ní mají NOWACO Krokety plnou bramborovou chuť a po přípravě úžasně křupou. Mnozí zákazníci oceňují i to, že se vyrábějí bez použití palmového tuku.
Ve fritéze, na pánvi či v troubě
Na závěr vás určitě potěšíme. Možná se kroketám snažíte vyhýbat kvůli tomu, že se připravují ve fritéze a je tedy potřeba velké množství oleje. Nicméně jsou i další způsoby. Klidně je můžete připravit také na pánvi či v troubě. Takže si tohle křupavé potěšení už nemusíte dál odpírat. Sem tam si je dopřát určitě můžete!