Nekrmte děti nebezpečnými éčky, mohou ovlivňovat jejich pozornost

Nekrmte děti nebezpečnými éčky, mohou ovlivňovat jejich pozornost
Zdroj: Pixabay.com

Naše strava mívá řadu nedostatků. Špatné stravovací návyky mohou vést během dětství k závažným zdravotním problémům, zvlášť pokud jde o éčka, která dítě přijímá ve většině potravin. Víte, jak tyto látky ovlivňují zdraví dítěte a v jakých výrobcích se nacházejí?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 18. 01. 2020 14:00

Do většiny potravin, které dítě konzumuje, se při jejich výrobě přidávají aditiva neboli éčka. Tyto přídatné látky plní různé funkce: upravují chuť, barvu potravin a dělají je tak atraktivnějšími, jiné ovlivňují trvanlivost daného výrobku. Všechna éčka musí být uvedena na obalu výrobku, a to v sestupném pořadí podle množství, v jakém jsou v potravině obsaženy.

Kterým éčkům se vyhýbat? Tyhle jsou ty nejškodlivější:

E110 - potravinářské žluté barvivo patří do skupiny škodlivých éček a je velmi nevhodné pro naše nejmenší, neboť může být příčinou alergií. Barvivo se používá k dobarvování sladkostí, limonád, ale i do instantních polévek. Je vědecky dokázáno, že některá éčka mohou ovlivňovat pozornost dětí a mohou tak zvyšovat riziko ADHD. A E110 je jedním z nich.

E132 – Indigotin – tmavě modré barvivo, které se objevuje v čokoládách, žvýkačkách, cereáliích i mražených výrobcích. Toto barvivo může způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.

E133 – Brilantní modř FCF – syntetické modré barvivo, které se opět používá v cukrovinkách, zmrzlinách a limonádách. Je vaše dítě milovníkem gumových bonbonů? Zkontrolujte, jestli právě jeho oblíbené neobsahují zmiňované E133.

E210 – Kyselina benzoová -  je látka patřící do skupiny konzervantů, působících proti šíření bakterií a plísní v potravinách. Takže logicky zvyšuje trvanlivost jednotlivých potravin. U citlivých jedinců může, při požití nadměrného množství, vyvolat podráždění kůže, zhoršení pozornosti i alergické reakce, jako je astma nebo kopřivka. Tento konzervant se vyskytuje především v džusech, kečupu nebo čokoládě.

E250 – Dusitan sodný - je sodnou solí kyseliny dusité. Špekáčky, párky dokáží nadělat vašim dětem pořádnou paseku v podobě bolení hlavy a kožních problémů, protože právě tyto potraviny obsahují E250.

E621 – L-glutaman sodný - sodná sůl kyseliny glutamové představuje jedno z nejpoužívanějších éček, neboť má schopnost zvýrazňovat chuť. E621 se řadí k nejnebezpečnějším umělým potravinářským přísadám. Navíc dětem jídlo s glutamanem chutná. Sami výrobci dokonce přiznávají, že glutaman sodný je návykový. Některé studie rovněž prokázaly, že glutaman způsobuje cukrovku, migrény, autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu.

E952 – Cyklamáty – jsou umělá sladidla, se kterými se běžně setkáváme ve šťávách, džusech a oblíbených kolových nápojích. Problém je, že jsou až 40krát sladší než obyčejný cukr. Podle některých studií cyklamáty zvyšují riziko rakoviny. V USA je tato látka zakázána, stejně jako ve Velké Británii. V Evropské unii je však toto éčko stále povoleno.

Zakázané ovoce chutná nejlépe

Aditiva jsou látky, které nejsou zdraví prospěšné a jejich užívání je sporné zejména při častém a nadměrném užívání. Není příliš vhodné dítěti zcela odpírat sladkosti, protože, jak víme, zakázané ovoce chutná nejlépe, takže pak by je naopak mohlo vyhledávat stále. Snažte se proto najít kompromis a rozhodně se vyhýbejte odměňování sladkostmi za dobré chování apod.

Nepanikařte! Existují i éčka, která neškodí

Pokud vás seznam nebezpečných éček vystrašil, rozhodně nepanikařte. Existují i aditiva (éčka), která mají pro lidské zdraví příznivý účinek. Do této skupiny potravinářských aditiv se řadí látky přírodního původu, které se získávají z přírodních zdrojů nebo jsou tzv. přírodně identické.

Lektor pro oblast zdravého životního stylu Ing. Vladimír Klescht vysvětluje: ,,Pokud je do výrobku přidaná kyselina askorbová – vitamin C, hodnotíme její přítomnost kladně, jelikož příjem tohoto vitaminu je v naší populaci nedostačující. Dále sem můžeme řadit např. uměle připravené vitaminy, jejichž účinnost je oproti přirozeným vitaminům mnohem nižší.“

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články